Žirija Evropskega parlamenta je za nagrado Državljan Evrope letos izbrala dr. Evgena Bavčarja. Predlog evropskega poslanca Lojzeta Peterleta so podprli evropski poslanke in poslanci dr. Milan Zver (SDS/ELS), Romana Tomc (SDS/ELS), Franc Bogovič (SLS/ELS), Patricija Šulin (SDS/ELS), Tanja Fajon (SD/S&D) in Ivo Vajgl (DESUS/ALDE).

Z nagrado Državljan Evrope 2016 smo opozorili na  izredno ustvarjalnost dr. Bavčarja, ki je med drugim močno usmerjena  v promocijo slovenske literature v Evropi  in v fotografijo, s katero je nedavno odmevno nastopil v Evropskem parlamentu“, je ob tem dejal Peterle.

Kolegi, ki so videli vabilo na razstavo, so dejali: slepi fotograf, ni mogoče. A spremembo, dodano vrednost, lahko prinesejo tisti, ki nemogoče spremenijo v mogoče. V časih, ko se zdi, da več Evrope ni več mogoče, je dr. Bavčar tu, da nam odpre oči. Vid je kot otrok izgubil, ker se je igral z bombo izgubljeno po drugi svetovni vojni. Ne potrebujemo nove vojne, da se zavemo, kako pomembna je bila Evropska zveza in kako pomembna je še vedno”, še dodaja Peterle.

Evropski parlament nagrado Državljan Evrope podeljuje od leta 2008. Z njo želi odlikovati tiste posameznike, projekte in pobude, ki spodbujajo čezmejno sodelovanje in razumevanje v EU. Podelitev nagrad bo najprej potekala v državah članicah, nagrajenci pa bodo povabljeni tudi na slovesnost 12. in 13. oktobra v Bruslju.