Vse od leta 2004, ko je bil gost prvega Evropskega večera Lojzeta Peterleta arhitekt Boris Podrecca, je nasproti evropskega poslanca sedelo veliko zanimivih gostov.

„Iz slovenskih korenin, z odgovornostjo do sveta, z evropskimi obzorji in za več odličnosti in omike, smo s sogovorniki iskali odgovore na številne izzive sodobnega sveta. Spraševali smo se o meridianih slovenske samobitnosti, o možnostih našega izvirnega prispevka h globalizacijski komunikaciji, brskali smo po naši še vedno ne dovolj poznani preteklosti in prisluhnili ustvarjalcem in pričevalcem tega, kar imenujemo slovenska odličnost. Ni ga namreč področja, od znanosti do umetnosti, kjer ne bi Slovenka ali Slovenec zablestel s svojim znanjem, pridnostjo in domiselnostjo,“ pravi Lojze Peterle.

Obiskovalci so lahko prisluhnili zgodbam o strahu in ljubezni, o trpljenju in radosti, o zvestobi lastni biti in o preizkušnjah. Najsibodo življenjske izkušnje še tako različne, so vse povezane z nečim temeljnim: njihove bistvene vsebinske koordinate koreninijo v tem, kar imenujemo som, s tem pa tudi slovenskost bivanja.