20140318_unnamed_normalEvropski poslanec Lojze Peterle se je na tiskovni konferenci odzval na napade, ki so sledili po sodelovanju na dogodku Foruma 21, kjer je bilo govora o prihodnosti Evrope.

“Milan Kučan me je povabil na okroglo mizo, Janša mi napoveduje vojno,” je dejal. Diskreditacija je bila po njegovih besedah kampanjska, široka in dobro organizirana: “Namen ni škodovati le meni, ampak se cilja na status NSi, ki hoče profilirati krščansko identiteto in ima pred seboj kongres.”

Kot je glede stranke poudaril Peterle, mora ta – še posebej po spremembi imena – še okrepiti svoj demokrščanski profil. “Tu je še veliko prostora za delo,” je dejal. Glede možnosti uspeha je optimističen. “Recept je zelo jasen, igrati moramo svojo igro, ne pa se pustiti voditi na plesišče interesov zunaj nas.” poudarja.

Upa tudi na izboljšanje odnosov med strankami slovenske Pomladi, ki so vse bolj napeti: “SDS na zadnjih volitvah ni dobila manj glasov zaradi NSi, tako da je “fronta proti NSi napačna”. Prav tako po volitvah, na katerih je Pomlad dobila zelo malo glasov, ni bilo prave analize vzrokov.”

Te Peterle vidi predvsem v volilni abstinenci volivcev desnice, ki “se pojavlja že vse od razpada Demosa, saj ljudje nikoli niso mogli prav razumeti, zakaj se je razpustilo uspešen projekt”. Pomladne stranke se bodo zato morale posvetiti iskanju izhoda iz te situacije. Glede tega, ali je del odgovora tudi kakšna nova stranka na desnici, pa Peterle pravi, da temu ne nasprotuje, a “nova stranka ne sme biti satelit”, namenjen uničevanju konkurence.

“Glede na to, da je zaupanje v državo in politiko izjemno šibko, s poglabljanjem polarizacije ne bomo prišli naprej, prav tako ne s pripisovanjem slabih namenov, lepljenjem etiket in apriornim diskreditiranjem,” je opozoril in poudaril, da je “vsiljevanje polarizacije ob vsaki priložnosti pa vidi kot nasilje nad resnico.”

“NSi je suverena in samostojna stranka, ni treba vsakega, ki ni čisto na liniji SDS, razglasiti za izdajalca,” je poudaril.
Glede Janševe obsodbe v zadevi Patria pa je ponovil, da je težko spregledati politično komponento, če prvak SDS pred vsakimi volitvami doživi pravosodno dejanje. “Obsojam vse, kar gre v Janševem primeru čez meje pravnega odnosa, ne morem pa vsega, kar se mu zgodi, proglasiti za konstrukt,” pravi. “Želim pa si, da bi se Janši čim prej uspelo rešiti vseh obtožb in bi zaživel normalno družinsko in politično življenje. Tudi zato, ker ne želim, da bi bil kdorkoli od osamosvojiteljev spoznan kot človek, ki je delal nečedne posle.”