Joško Sirk - Koliko več časa bomo imeli za naše goste, ko jih bodo stregli roboti

Današnji dan je zaznamovala Primorska. Najprej s srečanjem z novinarji pri Hrastu. S Patricijo, Tanjo in Francijem smo predstavili vsak del svojega poslanskega dela.  Nekaj ga je bilo povezanega s Primorsko. Pri meni delo za direktivo, ki je v podporo letalski proizvodnji Pipistrela, podpora medobčinskemu in čezmejnemu sodelovanju občin Posočja, ki ga vodi beneški Slovenec, župan Alan Cecutti, pa tudi uspeli predlog, da je postal državljan Evrope primorski rojak dr. Evgen Bavčar.

Potem skočiva z Markom v Staro Gorico. Na Travniku se krepi s kavo ekipa Novega glasu z Jurijem Paljkom na čelu. Ob prijetnem opoldnaskem soncu se pogovarjamo, kaj se je zgodilo z nami in Evropsko zvezo od 1. maja 2004, ko smo vanjo vstopili. In obžalujemo, da Romana in najboljše kave v njegovem Roman-baru ni več. Tudi na novi lokaciji ni bila slaba.

Ob enih se ustaviva v Šempasau na Festivalu vin in oljčnega olja. Tako dobre konference o prihodnosti Evrope že dolgo nisem poslušal. Uživam v duhovitosti,  jasnovidnosti in konceptih starega znanca Joška Sirka. Zanj je gostiteljstvo pomembnejše od gostinstva. Provocira z idejo sobe brez postelje. Pri njem ne dobiš ključa od sobe, ampak od gozda. Veseli se časa, ko bodo stregli roboti, potem bodo imeli v njegovi La Subidi veliko več časa za delo z gosti.

Uroš Štefelin iz Podvina nadaljuje v istem duhu. Stare recepte je treba uporabiti s pozornostjo do novih časov, predvsem pa imeti dobro lokalno surovino. Za kmete je najboljše, če stopijo skupaj.

Vinar Franco Kozlović iz Momjana se spomni nekdanjega odhajanja ljudi in se veseli  novega vznika vinarstva, zapoje slavo svoji malvaziji in napove bolj fino in bolj kompleksno gastronomsko doživljanje.

Vesel sem jasne besede vinarja Klemena Mlečnika iz Bukovice. Že drugi Mlečnikov rod se zavezuje ekološki pridelavi.

Dejana Baša, predstavnica Turistične zveze TIC iz Nove Gorice predstavi filozofijo in dosežke Gogourmeta. Dobra stvar, ki povezuje in daje rezultate.

Z vsem povedanim je uglašena predstavnica HITa. Suvereni moderator omizja Sašo Dravinec zašpali vsebinsko bogato debato s poudarkom na skupnih imenovalcih.

Ob ponedeljkih ne jem, vendar iz Šempasa nisem odšel lačen. Omizju čestitam za bogat menu modernih konceptov, podarjeno oljčno olje BOSE pa s hvaležnostjo vzamem na letalo za Bruselj.