20130704_dopust_normal

Prvi julij je prinesel pocenitev storitev ponudnikov mobilnih komunikacij, ki so morali znižati cene gostovanja za klice, sms sporočila in podatkovno gostovanje znotraj EZ.

„Velikanske razlike med cenami nacionalnih in čezmejnih komunikacij znotraj EZ so v nasprotju z idejo notranjega trga,“ sta ob tem dejala evropska poslanca Angelika Niebler in Paul Rübig iz skupine ELS, ki sta sodelovala v skupini, ki je pripravljala zakonodajo, ki je privedla do postopnega znižanja cen.

Rübig, ki je bil zadolžen že za uredbi o roamingu leta 2007 in 2009 je poudaril, da urejanje cen „ni naloga nekega politika“. „Razlog za uredbo je bila ustavitev zlorab in izvajanje notranjega trga,“ je dejal.

Nova uredba je stopila v veljavo julija 2012, nova znižanja cen pa je predvidevala še za letošnje in prihodnje leto. „Ustavili smo oderuško početje nekaterih ponudnikov,“ je dejala Nieblerjeva.

Odhodni klici lahko odslej stanejo največ 24 centov na minuto brez DDV, dohodni največ sedem centov na minuto brez DDV. Za pošiljanje kratkega sporočila pa lahko mobilni operater zaračuna največ osem centov brez DDV. Prihranili bodo tudi turisti, ki bodo obiskali Hrvaško, saj bo prenos podatkov skoraj 15-krat cenejši, pošiljanje kratkih sporočil ali klicanje v katero koli drugo državo EU pa bo 10-krat cenejše.

Cene prenosa podatkov ob gostovanju so se znižale za 35 odstotkov, podatkovno gostovanje bo tako letos do 91 odstotkov cenejše kot leta 2007, obseg podatkovnega gostovanja pa se je v istem obdobju povečal za 630 odstotkov.