20130704_dopust_normalEvropski poslanec Lojze Peterle (NSi/ELS) je včeraj na plenarnem zasedanju Evropskega parlamenta v Strasbourgu na razpravi o svetovnem okviru razvoja po letu 2015 dejal, da “čim bolj se zavedamo naraščajoče globalne soodvisnosti, tem večja je naša soodgovornost za globalni razvoj”. Hkrati je izpostavil, da imajo “cilji trajnostnega razvoja smisel samo, če jim sledi globalno koordinirana akcija”.

Peterle je prepričan, da “se moramo odprave revščine in drugih izzivov lotiti pri koreninah” ter “da dobrodelni koncerti, resolucije in občasni politični obiski niso dovolj.”

“Potrebna je skupna strategija in politično sodelovanje, ki bo temeljilo na spoštovanju človekovega dostojanstva in skupinskih identitet ter njihovih človeških in naravnih virov, oboje pa mora biti usmerjeno v izboljšanje vladanja v kriznih območjih in na globalni ravni”, je še dejal Peterle.

Peterle, ki je bil v prejšnjem mandatu poročevalec Evropskega parlamenta za strateški sporazum med Evropsko Zvezo in Japonsko, je spomnil, da se “Evropska Zveza pogaja za partnerske sporazume z več pomembnimi igralci tega sveta. Prav bi bilo, da bi novi sporazumi obdražali voljo do deljene odgovornosti za globalni razvoj, predvsem pa zavezanost za delo za trajni mir.”

Peterle je zaključil s predlogom, da bi poslej “med prioritete strateških partnerskih sodelovanj z večjo ambicijo vključevali tudi zdravje.”