20140523_Peterle19_normalEvropski poslanci so na plenarnem zasedanju v Strasbourgu s prepričljivo večino (665 poslank in poslancev) zavrnili amandmaje k telekomunikacijskemu zakonodajnemu svežnju, ki sta ga izpogajala Evropski parlament in Svet. Leta 2017 bo tako končno konec stroškov mobilnega gostovanja, za kar si je s svojim delom leta prizadeval evropski poslanec Lojze Peterle (ELS/NSI).

Peterle je z odpravo roaminga, kar v praksi pomeni, da mobilni operaterji ne bodo smeli več zaračunavati gostovanja za telefonske klice, sms sporočila in uporabo mobilnega interneta, zadovoljen, čeprav si je – kot je poudaril že večkrat – želel, da bi do tega prišlo že decembra letos, kot je to želel tudi EP. „Ta pocenitev pomeni več Evrope in jo pozdravljajo državljani in podjetja,“ pravi Peterle.

Peterle kljub lastnim kritičnim pomislekom meni, da je sprejeti kompromis boljša rešitev kot zgolj nadaljevanje sedanjega stanja, kar bi prinesla zavrnitev svežnja. Ob tem se mu zdi izjemno pomembno dejstvo, da bo parlament budno izvajal pregled nad izvajanjem svežnja in po potrebi zahteval spremembe.

Kar zadeva nevtralnost interneta, Peterle ne vidi nevarnosti, ki jih napoveduje kampanja proti kompromisu: „Menim, da je v kompromisnem predlogu za nevtralnost vendarle dovolj poskrbljeno, prav tako je – kar je izjemno pomembno – zagotovljena konkurenčnost,“ pravi Peterle, ki bo tudi sam pozorno spremljal izvedbo svežnja.