DSC_0703

 

 

 

 

 

Evropski molitveni zajtrk je letna laična pobuda, ki jo je danes že šestič zapored v Evropskem parlamentu gostil evropski poslanec Lojze Peterle (ELS/NSi). Letos se je povabilu na druženje ponovno odzvalo več kot 350 politikov iz številnih evropskih in neevropskih držav, predstavnikov evropskih institucij ter različnih organizacij. Izhodišče teh srečanj je oseben odnos politikov do Jezusa oziroma njegovega nauka.Tudi današnji molitveni zajtrk je bil ekumensko naravnan, saj so se ga udeležili politiki različnih veroizpovedi. Evropski molitveni zajtrk je eno od približno 130 srečanj po svetu, kjer se voditelji sestanejo na podoben način.

Zgodovina molitvenega zajtrka sega več kot 60 let nazaj, kjer so s to pobudo začeli v Združenih državah Amerike. Tam molitveni zajtrk vsako leto gosti ameriški predsednik.

Tokratni molitveni zajtrk je že sedemnajstič potekal v Evropskem parlamentu, osrednja govornika pa sta bila Jan-Gert Segers, poslanec nizozemskega parlamenta in vodja tamkajšnjega nacionalnega molitvenega zajtrka v spodnjem domu ter Florica Chereches, poslanka romunskega parlamenta in podpredsednica ekumenske molitvene skupine v tamkajšnji poslanski zbornici. Segers se je v pogovoru obrnil na versko pričevanje nemškega pastorja Dietricha Bonhoefferja, Chereches pa je spregovorila iz svoje izkušnje.

Letošnji molitveni zajtrk je potekal pod geslom V Meni lahko najdete mir, ki se navezuje na evangelijski zapis po Janezu, ko Jezus zapušča svoje učence in jim pravi: “Mir vam zapuščam, svoj mir vam dajem. Ne dajem vam ga, kakor ga daje svet. Vaše srce naj se ne vznemirja in ne plaši.” Peterle k temu dodaja, da je lahko vera pomembna vzpodbuda pri delu za skupno dobro.

Na zajtrku je nastopila tudi mlada perspektivna bolgarska pevka Krisia Marinova Todorova, ki je na letošnji Pesmi Evrovizije za otroke osvojila odlično drugo mesto.