Evropski poslanec Lojze Peterle (ELS/NSi) je sinoči prejel nagrado SIOPE za delo na področju boja proti raku pri otrocih. Ker je, kot so zapisali v obrazložitvi, pripomogel k ustvarjanju okolja, kjer se sprejemajo ukrepi, ki pomenijo napredek v boju z rakom pri otrocih.0bf30a2c-bfcb-4d5c-8a56-46a2e1c23c09

“Kot poslanec Evropskega parlamenta ste odločno podprli boj proti raku pri otrocih in strateški načrt SIOPE ‘A European Cancer Plan for Children and Adolescents’. Vaša prizadevanja so mlade bolnike postavila v ospredje evropske zdravstvene politike, ki se ustvarja s sodelovanjem držav članic. Vaše delo in dosežki so ključnega pomena za izboljšanje življenja otrok in mladih z rakom,” so še dodali v obrazložitvi.

Združenje, ki praznuje 20 let, je z zlato pentljo nagradilo ključne deležnike v boju proti raku pri otrocih – od znanstvenikov, raziskovalcev, oblikovalcev politik, organizacij do pacientov – pričevalcev.

Peterle se je združenju zahvalil za izkazano priznanje in poudaril pomen čezmejnega pristopa k boju proti raku: “Evropski projekt in politike so bile ključke za napredek na mnogih področjih pediatrične onkologije.” Kot je poudaril, v boju proti raku in pri razvoju novih zdravstvenih politik nikoli ne smemo zanemariti najmlajših: “So naša prihodnost – z diagnozo ali brez!”

IMG_4663Kot še poudarja Peterle, je skupina MEPs Against Cancer, ki jo vodi v Evropskem parlamentu in on osebno, zavezana k boju proti raku pri otrocih, skupaj s partnerji kot so SIOPE in Association of European Cancer Leagues pa so na več področjih v zadnjih letih uspeli okrepiti zavedanje o pomembnostih tega izziva tudi s politične perspektive. “Uspeli smo vzpostaviti dialog in sodelovanje, ko gre za razlike v preživetju malih bolnikov z isto obliko raka v različnih delih EZ, odprli vprašanje pomanjkanja inovativnih terapij za težko ozdravljive oblike raka pri otrocih in se osredotočili na vprašanje, kakšne rešitve je potrebnon sprejeti, da bodo mladi pacienti, ki so se uspešno spopadli z rakom, uspešni in zdravi člani evropske družbe.”

Kljub napredku pa, poudarja Peterle, boj ni končan, saj ostajajo odprti številni izzivi, tudi ko gre za dinamiko sprejemanja potrebnih ukrepov. K temu naj bi pripomogla tudi pobuda za boj proti raku, ki jo je letos predstavila Evropska ljudska stranka, in kjer je med drugim eden od predlaganih ukrepov tudi podvojitev sredstev za raziskave raka do leta 2024 na 400 milijonov evrov.

“Zagotavljanje virov in nadaljevanje čezmejnega sodelovanja na področju raziskav in zdravstvene oskrbe ostajajo instrumentalni za to, da zagotovimo svetlo prihodnost za otroke in najstnike z rakom. In to je cilj, ki mu ostajamo zavezani,” obljublja Peterle.