20140727_MAKEDONIJA_normalAlojz Peterle, evropski poslanec in predsednik delegacije EU-Nekdanja jugoslovanska republika Makedonija (EU-FYROM), je med 26. -27. novembrom sopredsedoval 12. EU-FYROM skupnemu parlamentarnemu odboru (SPO).

“SPO si bo prizadeval, da bo resnično prispeval k političnim reformam in pristopnem procesu in se bo nasploh trudil za izboljšanje splošnega političnega konteksta.”

V zvezi z odprtjem pogajanj o širitvenem procesu, je Peterle pozval vse lokalne akterje, da za uspešno rešitev dvostranskih vprašanj spoštujejo evropska načela.

“Po 10 letih v čakalnici moramo narediti prosto pot pristopnim pogajanjem”, je dejal Peterle in opozoril, da bi lahko nadaljevanje blokade v evropskem integracijskem procesu pripeljala do destabilizacije celotne regije.

“Manj bo Evropska unija storila v Zahodnem Balkanu, več bodo storili drugi”, je opozoril Peterle.

“Veselim se sodelovanja z našimi partnerji iz nekdanje jugoslovanske republike Makedonije in polno zastopanost vseh parlamentarnih strank v popolnoma funkcionalnem SPO. V tem kontekstu je stvar obeh, vlade in opozicije, da si bosta dejavno prizadevali za izboljšanje političnega okolja in zagotovili, da politična razprava poteka v parlamentu. To je predpogoj za odprt in konstruktiven dialog in za doseganje konkretnih rezultatov”, je zaključil Peterle.