To je zadnji dan pred začetkom kampanje. Jutri bomo razlagali načrte, danes še lahko pišem o preteklem mandatu.

Bil je najzahtevnejši doslej in najbolj delaven. Vanj smo vstopili z grško, špansko, portugalsko in ciprsko gospodarsko krizo. Vse te države so okrevale. Zveza gospodarsko že dolgo ni tako dobro stala in dosegla tako nizke nezaposlenosti. Na novo se je zaposlilo 12 milijonov ljudi. Investicijski program Evropske komisije je prinesel rezultate.

Potem smo doživeli begunsko krizo. Čez pol milijona beguncev in migrantov je šlo tudi skozi Slovenijo. Beguncev skoraj ni več, migranti še vedno prihajajo in ostajajo eden od glavnih izzivov Evropske zveze. Ne moremo imeti ene Zveze in dveh migracijskih politik.

Videli smo, da je vse več posledic podnebnih sprememb, ki se jih lahko lotevamo samo skupaj, naj gre za poplave, gozdne požare…Vstala je evropska in svetovna mladina in zahtevala odgovornost z ukrepi. Mladi razumejo, da gre za preživetje.

Povečali smo pozornost do mladih, z več denarja za Erasmus+ program, z mladinsko shemo in še kaj. Sam sem v tem mandatu šestdesetim mladim s plačanim stažiranjem omogočil evropsko delovno izkušnjo, ki bo v karieri prav prišla.

Prispeval sem k temu, da je zdravje, posebej pa boj proti raku doživelo močnejšo politično pozornost. Bistveno sem prispeval k odločitvi politične skupine ELS, da je določila boj proti raku kot prednostno nalogo za naslednji mandat. Pomembno se mi zdi, da sem prispeval podvojitvi denarja za raziskave raka in preventivo. Kar pomeni 400 milijonov do leta 2024.

Že tretjič sem bil izbran za najposlanca na področju zdravja. Bil sem poročevalec za borelijo, ki postaja vse večji izziv.

Ponosen sem, da sem lahko pomagal slovenskemu gospodarstvu. V sodelovanju s Krko smo dosegli take rešitve, ki pomenijo večjo varnost pri zdravilih za bolnike, za proizvajalce pa boljše poslovne pogoje. Z dvigom največje teže ultralahkih letal na 600 kg nismo samo pomagali Pipistrelu in drugim podjetjem, ampak poskrbeli za večjo varnost pilotov in potnikov. Proizvajalci, piloti in kontrolorji letenja govorijo, da se s tem začenja nova doba za to kategorijo letal in letenja.

Moje najpomembnejše poročilo je bilo o Strateškem sodelovanju EZ z Japonsko. Na moj predlog so med strateške teme uvrstili tudi zdravje, še posebej z mislijo, da imamo eni in drugi vse več starejših. Hkrati je bil sprejet Sporazum o gospodarskem sodelovanju, ki odpira nove možnosti tudi slovenskemu gospodarstvu. 2000 delovnih mest je pri nas že povezanih z japonskimi investicijami.

Posebej pa sem vesel, da se je v Strasburgu lepo prijela potomka najstarejše trte na svetu, da me je v Evropskem parlamentu obiskalo doslej največ obiskovalcev iz vseh koncev Slovenije, da je mojo pisarno v Ljubljani obiskalo čez 5000 srednješolcev in da smo za piko na i ob koncu mandata organizirali dobrodelno prodajno slikarsko razstavo slovenske Karitas na slovenski ambasadi v Bruslju.