Lojze Peterle v 10 potezah

Sem …

 1.  Človek, ki verjame …

Da je spoštovanje človekovega dostojanstva bistvo sobivanja.

 1.  Politik

Ki je vodil prvo slovensko demokratično izvoljeno vlado in verjame v skupno evropsko prihodnost.

 1.  Evropejec

Ki se zaveda krize, s katero se sooča Evropska zveza, ob tem pa je brepričan, da »brexit« ni glavni izziv povezave.

 1.  Slovenec …

Ki je sanjal o nemogočem.

 1.  Človek, ki je prebolel raka …

In verjame, da je rak družbeno in politično vprašanje.

 1.  Glasbenik …

Ki je prepričan, da Evropa potrebuje več glasbe.

 1.  Pilot …

Ki uživa na skupnem evropskem nebu.

 1.  Čebelar …

Za katerega čebele niso le čebele, ampak mnogo več.

 1.  Fotograf …

Ki občuduje in raziskuje naravo.

 1.  Mož, oče in dedek …

Ki v redkih skupnih trenutkih neizmerno uživa.

Lojze PETERLE

Član evropskega parlamenta (MEP)

Alojz Peterle je v poslanski skupini Evropske ljudske stranke poslanec evropskega parlamenta že vse od leta 2004, ko je Slovenija postala članica povezave.

Maja 1990 je Peterle postal predsednik prve demokratično izvoljene slovenske vlade, potem ko je koalicija DEMOS zmagala na prvih demokratičnih parlamentarnih volitvah. Leto prej je bil izvoljen za predsednika novoustanovljene stranke SKD.

Njegova vlada je izvedla vrsto pomembnih demokratičnih in ekonomskih strukturnih reform, njen najpomembnejši projekt pa je bila osamosvojitev države, ki je neodvisnost razglasila 25. junija 1991.

V letih 1993-1994 je opravljal funkcijo podpredsednika vlade in zunanjega ministra. Funkcijo zunanjega ministra je opravljal tudi v letu 2000.

Od leta 1996-1999 je bil predsednik Evropske unije krščanskih demokratov, predsednik odbora za evropske zadeve v Državnem zboru (1997-2004), član predsedstva Evropske konvencije za prihodnost Evrope (2002-2003) in podpredsednik EPP (2006-2009).

Odkar je postal evropski poslanec, je član odbora Evropskega parlamenta za zunanje zadeve (AFET) ter nadomestni član odbora Evropskega parlamenta za okolje, javno zdravje in varnost hrane (ENVI). V trenutnem mandatu je predsednik delegacije pri skupnem parlamentarnem odboru EU-nekdanja jugoslovanska republika Makedonija in nadomestni član delegacije za odnose z Indijo. Prav tako je poročevalec Evropskega parlamenta za strateški sporazum EZ z Japonsko, sopredsedujoči delovne skupine za zdravje pri odboru ENVI ter predsednik skupine evropskih poslancev v boju proti raku MAC (Members against Cancer).

V prejšnjem sklicu Evropskega parlamenta je bil podpredsednik delegacije EU-ruski parlamentarni odbor za sodelovanje.

Med prednostnimi delovnimi nalogami Peterleta je negovanje demokracije. Leta 2005 je bil določen za osebnega predstavnika predsednika OSCE za centralno Azijo, v sklopu česar je uspešno sodeloval pri reševanju politične krize v Kirgiziji. Kot evropski poslanec je bil imenovan tudi v parlamentarno opazovalno delegacijo na predsedniških volitvah v Azerbajdžanu leta 2008, na parlamentarnih volitvah v Kambodži leta 2009 in član opazovalne misije na predsedniških volitvah v Ukrajini leta 2010. Leta 2011 je vodil evropsko opazovalno misijo na volitvah v Nigeriji, leta 2013 pa na volitvah v Keniji.

Kot aktiven borec proti raku in še posebej kot predsednik neformalne skupine MAC, ki jo sestavljajo predstavniki vseh političnih skupin, širi sporočilo o nujnosti (političnega) boja proti raku v članicah EZ. Za seboj ima tudi osebno izkušnjo boja proti tej bolezni.

Za svoje delo je prejel številne nagrade:

 •  Častni znak svobode Republike Slovenije
 •  Alois Mock Europa Ring
 • Ordine piano
 • Evropejec leta 2003 (European Voice)
 • Meritee Europeen In Gold 2004
 • Nagrada Bolgarskega foruma za boj proti raku (2009)
 • Medalja  Robert Schuman, ki jo podeljujejo osebam, ki so si prizadevale za vzpostavitev miru, gradnjo Evrope in človeške vrednote (2014)
 • MEP Awards – Nagrada evropskega poslanca leta v kategoriji Zdravje in varnost hrane (2008, 2014 in 2015)

Peterle je tudi aktivni promotor vrednot demokracije, spoštovanja človekovega dostojanstva, svobode govora in mirnega dialoga med kulturami, narodi in religijami.

Peterle se je rodil 5. julija 1948 v Čužnji vasi, je poročen, ima tri otroke in dva vnuka. Tekoče govori angleški, francoski, nemški, ruski, italijanski, španski, srbski in hrvaški jezik.