Tako napetega kongresa CDU že dolgo ni doživela.
Delegati so pozorno in hvaležno pozdravili vsebinsko standarden in hkrati poslovilni nastop Merklove po osemnajstih letih njene vladavine CDU.

Kramp-Karrenbauerjeva, Merz in Spahn so bili vsi dobri kandidati. Prva je zaigrala bolj na socialne in srčne note, Merz je bil močnejši v konceptih in jasen glede Evrope ter nemške odgovornosti zanjo, Spahn je energetiziral z jasno in mladostno govorico. Tekma je bila demokratična in kulturna, brez udarcev pod pas.

Zmagovalka je imela kot aktualna generalna sekretarka nekaj terenske prednosti pred Merzom, ki mu je Merklova pred desetimi leti pomagala zapustiti politiko. Imela je tudi podporo Merklove, Merz pa Schäublejevo. Dodajmo, da je protestantka predala krmilo katoličanki.

Nova predsednica je povedala, da ne misli igrati “male Angelce”. Njeni pozivi k enotnosti stranke so utemeljeni tudi v majhni razliki v glasovih. Proti Merzu je dobila samo 25 glasov več od skupno 999-ih. Na okroglo to pomeni, da polovica CDU pričakuje spremembo kursa. Mislim, da bo po nekaj porazih CDU na deželnih volitvah Merzev “Sem na razpolago.” naklonjeno dobrodošel. CDU mora res stopiti skupaj, če hoče obrniti trende. Konzervativno-socialni profil nove predsednice navaja na zaključek, da ne kaže računati na čisto kontinuiteto politike Merklove.

Velja pa vendar omeniti, da vstopa Nemčija v model političnega dvovladja, na katerega ni navajena. Dolga leta, petdeset od zadnjih sedemdeset, je bil prvi človek CDU hkrati tudi kancler. Ne mislim, da bi se lahko zgodil dvojec brez krmarja, tudi ne verjamem v apriorno žensko politično sożitje – vem pa, da je v tak model nujno vgrajene nekaj napetosti, predvsem zaradi odgovornosti za volilne rezultate, najprej evropskih in potem vseh drugih volitev v Nemčiji. Kljub močnim kongresnim aplavzom stari in novi predsednici ne pozabimo, da je prišlo do menjave sredi mandata zaradi dejstva, da je šla CDU navzdol. Nadaljnja usoda Merklove in novega dvojčka bo odvisna od odgovora na to vprašanje. Realpolitik.

Kar pa se Evrope tiče, bi bilo dobro, če bi se CDU spominjala besed, ki jih je o odgovornosti Nemčije povedal Merz.

CDU EPP – European People’s Party #CDUVorsitz