20131005_1428073_22904149_normalVelikokrat me ljudje sprašujejo, kakšen je moj delovni dan ali teden. V odgovor nastajajo ti dnevniški zapisi …

7.30 na vlaku za Laško, avto potrebujejo doma. Sopotnica potuje do Podčetrtka. Ne gre v Atomske, urediti želi družinski grob.

9.30 – klavzura NSi. Klavzura ima obsežen dnevni red – od aktualnega političnega dogajanja, spremembe imena, do priprav na kongres in na evropske volitve. Spremembo imena pozdravim. Spominjam se razprav jeseni 1989, ko smo iz Slovenskega krščansko socialnega gibanja prešli v SKD – Slovenske krščanske demokrate. Končno različico imena je predlagal pokojni Mladen Švarc. Tako se nam je zdelo bolj personalistično, manj strankarsko formalno.

Novo ime, Nova Slovenija – krščanski demokrati – bo imelo smisel, če bo izražalo substanco. SKD je vstopila v slovenski politični prostor z moderno, evropsko podobo krščanske demokracije in in z njo znotraj Demosa tudi zmagala. Njena ključna izhodišča – spoštovanje človekovega dostojanstva, pravna država in socialno tržno gospodarstvo – izkazujejo po slovenski dobi zlatega teleta samo še večjo relevanco.

Demokrščansko politično opcijo lahko obnovijo samo resnični krščanski demokrati. Krščanski demokrati niso ekstremisti, ne po programu, ne z metodo. V slovenski politični prostor bi morali prispevati več vključevalnosti, tudi več načelnosti in jasnosti.

Glede evropskih volitev imamo zanimivo izmenjavo mnenj, ki bi lahko rezultirala v iskanje najboljših kandidatov. Volitve bodo zelo zahtevne. Reformno šibka vladajoča politična linija, ki dodatnega časa ni izkoristila za prave in obljubljene reforme, bo iskala krivdo za slovensko stanje zunaj, predvsem v Bruslju, ideološko nažigala o kapitalizmu in tiskala majice s Titovim likom.

Strinjamo se, da je v kritični situaciji potrebno poskusiti zbrati za isto mizo ključne politične akterje kot tudi nosilce socialnega dialoga. Izjave “Jaz ne dam!” nam ne bodo pomagale. Neodgovorno vladanje nas je spravilo v stanje, ko bomo morali vsi dati, da se bomo izvlekli. Zaradi večletne zamude bo trajalo dlje kot pred dvaindvajsetimi leti. Račun bo tem večji, čim dlje se bomo še obirali. Za enotnost države postavljeni predsednik bi moral sklicati najvišje omizje, po mojem nastopiti z jasno besedo tudi v parlamentu. Enkrat nam bo moralo uspeti partnerstvo za skupno prihodnost. Želim si, da bi se to zgodilo kot izraz odgovorne zavesti, ne kot posledica katastrofe ali zunanjega pritiska. Ob koncu delimo mnenje, da smo imeli pravo, kreativno klavzuro.

19.00 – degustacija vin. Mladi prijatelji vina so pripravili odlično degustacijo vin s štirih kontinentov. Zaključili smo v kleti s pesmijo in brez politike. Odločil sem se, da po dolgem času spet pešačim z Viča do Bežigrada. Popil sem ga preveč, da bi lahko vozil in premalo, da ne bi mogel hoditi. Pri Lovcu je začelo deževati. Taksistu sem dejal, naj ustavi, ko bo števec dosegel 5 €. Več jih nisem imel s seboj. Do doma je zadostovalo.