20130311_1392444_76236750_normal Plenarna dvorana Evropskega parlamenta v Strasbourgu že dolgo ni bila tako polna kot danes, ko so nam spregovorili predsednik Evropskega sveta Tusk, predsednik Evropske komisije Juncker in predsednik grške vlade Cipras. Ko je Cipras prihajal v dvorano, sta mu močno ploskali skrajna desnica in skrajna levica, kar se sicer redko zgodi.

Seveda smo vsi napeto pričakovali, kaj bo povedal grški premier. Žal nam ni povedal nič novega, ponovil je nekatere stavke, ki jih že poznamo, na primer, da je strogo varčevanje pripeljalo Grčijo v recesijo in da reforme niso prijele. Popolnoma je obšel dejstvo, da so se v času predhodne- Samarasove vlade gospodarski trendi začeli obračati na bolje. Tudi ni povedal, da je njegova vlada vzpodbudne trende obrnila zopet navzdol. Cipras je napovedal “pristne” reforme, ni pa povedal, kaj bo bistvo te pristnosti. Žal mi je, da grški premier te enkratne priložnosti ni izkoristil za povečanje svoje verodostojnosti in za okrepitev zaupanja brez katerega ni mogoče graditi partnerskih odnosov.

Zaenkrat, kljub dramatični časovni stiski, ostaja vse v najavljanju namer, brez vsakega zagotovila za uspešno izvedbo napovedovanega. Glede na to ni čudno, da ga je s strani večjega števila mojih kolegov doživel kritiko zaradi nekonkretnosti. Povsem razumem kolege iz Španije, Portugalske, Irske .., ki so se tudi s pomočjo varčevalnih ukrepov, predvsem pa reform, uspeli rešiti recesije, da so Ciprasa zelo natančno spraševali, zakaj se v njegovega pol leta ni lotil nobenega resnega problema- vprašanja privilegijev ladjarjev, otokov, davkov, predimenzionirane državne birokracije, klientelizma tudi v vrstah Sirize, korupcije …

V razpravi smo lahko videli, da skrajna desnica ni ploskala Ciprasu zaradi zmage demokracije, ampak zato ker se je z referendumom Grčija še bolj približala izstopu iz evro območja.

Več kolegov je opozorilo na dejstvo, da so demokratične tudi države, ki so bile že doslej solidarne z Grčijo v milijardnih zneskih.

Moj povzetek je, da sta se danes srečala v Evropskem parlamentu dva paralelna svetova. Tega, kar bi rad dosegel Cipras z “evropskimi teroristi” ali proti njim, se na ta način ne da doseči. Zadeva pade že na bontonu. Ne predstavljam si, da bi v naslednjih 48 urah doživeli povsem drugačnega Ciprasa, kljub novemu finančnemu ministru.

Bolje bi bilo, da bi v Grčiji okrepili fronto za reforme, kot fronto proti Evropi.