Danes sem izvedel za etično skrajno vprašljivo ravnanje pristojnih ob smrti Elizabete K. in pozivam vse vpletene k spoštovanju dostojanstva pokojne Elizabete in pravic njenih staršev.

Pričakujem, da bo humanost zmagala in da bosta starša lahko izkazala svoj odnos do hčerke. Pristojne želim opozoriti na dejstvo, da 1. člen Listine Evropske unije o temeljnih pravicah pravi, da je človekovo dostojanstvo nedotakljivo. Iz sodbe Sodišča Evropske unije v zadevi Brüstle pa je jasno, da človek dostojanstvo in pravice pridobi že s spočetjem.

Naša sedanja zakonska ureditev je nehumana in neevropska, ker ni v skladu z omenjeno sodbo. Tudi ne poznam znanstvene podlage za postavitev meje, od kdaj spočeto človeško bitje štejemo za otroka. Pričakujem, da bo nova vlada med svoje prve prioritete uvrstila spremembo zadevnega zakona in dovolila pokop mlajših mrtvorojenih otrok tudi, če niso stari še 22. tednov.

Kot oče, državljan Republike Slovenije in evropski poslanec si ne morem predstavljati in absolutno protestiram, da bi se spočeto človeško bitje – živo ali mrtvo – v katerikoli fazi obravnavalo kot medicinski biološki odpadek.

Opomba:

Starša Tadeja in Ivo K. sta na spletnem portalu casnik.si objavila svojo zgodbo, v kateri sta zapisala, da njuni mrtvorojeni hčerki grozi, da jo bodo zavrgli kot medicinski biološki odpadek, ker se je rodila šest tednov prezgodaj (s 16 tedni), da bi ji pripadala pravica do potrdila o smrti in do pogreba.