20130123_184664_200201053456754_638491837_n_normalMarsikoga zanima, kako sploh deluje volilna opazovalna misija EZ v Keniji, zato sem se odločil, da njeno delo predstavim oziroma sproti poročam, kaj se dogaja.

Do misije pride, če se neka država s povabilom obrne na EZ. Misija spremlja celoten volilni proces. Zato so bili že nekaj mesecev prej tu analitiki, ki so decembra pripravili prvo poročilo. Ta teden bom misijo… uradno predstavil, nato pa bomo razporedili dolgoročne opazovalce, da bodo v skladu z metodologijo spremljali predvolilno dogajanje v različnih upravnih oziroma volilnih enotah.

Za same volitve pa bomo razporedili kratkoročne opazovalce – vseh opazovalcev bo 70, sodelovali bodo tudi evropski poslanci in diplomatsko osebje veleposlaništev držav članic EZ.

Misija opazuje volitve in na koncu pripravi poročilo s priporočili. Ključno zanjo je, da je nepristranska in da se ne vmešava v sam volilni proces ter se ne izraža politično.

Po uvodnih diplomatskih srečanjih z veleposlaniki EZ in držav članic sem se srečal s predstavniki nekaterih drugih opazovalnih misij, med njimi z bivšim kanadskim predsednikom vlade J. Clarkom, udeležil sem se konference donatorjev v okviru UNDP in začel pogovore s ključnimi političnimi akterji.

Danes pa sem se srečal z generalnim inšpektorjem policije, ki nam je razložil naloge policije pri zavarovanju volitev in zagotovil tudi operativno sodelovanje glede varnosti naših opazovalcev.

Popoldne se med drugim srečam z enim od predsedniških kandidatov. Misija je povsod dobrodošla in naklonjeno sprejeta.