20130118_1187929_27132840_normalTo me te dni sprašuje veliko ljudi. Najboljša rešitev za Slovenijo bi bila odgovorna in poštena politika z učinkovito vlado, ki bi lahko izpeljala nujne reforme in uveljavila odgovorno, nekoruptivno upravljanje državnega premoženja – začenši z bankami.

Oblastne, ideološke in druge boje bi bilo treba podrediti skupnemu interesu Slovenije. Poglabljanje politične krize v najbolj kritičnem trenutku po osamosvojitvi je za Slovenijo škodljivo.

Ne odklanjam nobene rešitve, ki lahko pomaga Sloveniji iz krize, vem pa, da ne moremo spreminjati glavne smeri reševanja. Menjava vlade, koalicije ali predčasne volitve prinašajo izgubo tempa, stroške, slabe posledice na mednarodnih finančnih trgih, negotovost in vrsto vprašanj. Za boljšo rešitev od sedanje vlade bi se zavzemal, če bi kdo ponudil boljšo in izvedljivo alternativo.

Zaenkrat je ne vidim. Imam vtis, da “slovenski Monti” ni mogoč.

Prepričan pa sem, da nas politični zasuk v smeri starega modela upravljanja države in uveljavljanja nacionalnega interesa lahko za vrsto let oddalji od sanacije. Seveda ne verjamem, da nas lahko rešujejo tisti, ki so bistveno prispevali h krizi, oziroma tisti, ki nas usmerjajo proti letu 1941 in demonstrirajo proti demokratično izvoljeni oblasti z jugoslovanskimi zastavami.

Stanje v Sloveniji sicer vzbuja skrb tudi izven meja. Na finančnih trgih očitno ponovno padamo. Naši evropski kolegi so zaskrbljeni in med njimi nisem srečal nikogar, ki bi užival v naši novi politični krizi.

Evropska zveza si želi reformno sposobne in učinkovite Slovenije, ne pa večnega boja kdo bo koga. Našim kolegom je tudi znano, da smo imeli parlamentarne volitve pred enim letom, znano jim je tudi dejstvo, da je po treh letih prejšnje neučinkovite vlade nova vlada začela vleči prave poteze. Skupaj z njimi se sprašujem, kaj dobimo, če gremo ponovno v neučinkovito alternativo.

Kar pa zadeva domnevno korupcijsko obnašanje predsednika vlade, bi to lahko obravnavali že precej prej ali pa nekoliko kasneje. Glede na to, da ugotovitve Komisije za preprečevanje korupcije še ne pomenijo zadnje besede v procesu, se mi zdi, da so stranke preveč pohitele za radikalnimi izjavami. Mislim, da ljudi ne zanima, katera stranka bo iz tega potegnila kakšen sedež več, ampak kakšne posledice bo vse skupaj imelo za državo.