IMG_0341

Ta teden bo začela veljati evropska uredba, ki odpravlja dodatne stroške uporabe mobilnega telefona v Evropski uniji. Operaterji od 15. junija ne bodo smeli več zaračunavati stroškov gostovanja za telefoniranje, pošiljanje kratkih sporočil in brskanje po spletu potrošnikom znotraj EU.

“Še se spomnim, kako sva z Viviane Reding o ukinitvi stroškov mobilnega gostovanja govorila že pred dobrim desetletjem. Na začetku v uspeh te zgodbe ni verjelo veliko ljudi”, je danes v Strasbourgu dejal Lojze Peterle, evropski poslanec, ki je pri projektu nižanja stroškov in končno tudi ukinitve mobilnega gostovanja sodeloval vse od začetka.

“Jutri se bomo veselili po vsej Evropi, saj bomo sanjam o neomejeni komunikaciji v Evropi velik korak bližje”, je dejal Peterle in dodal, da bi se ta uporabnikom prijazni model moral razširiti tudi na države Zahodnega Balkana, “kjer je potrebno evropsko perspektivo okrepiti.” “Spomnimo se, kako je bilo s cenami, ko smo telefonirali domov z dopusta na Hrvaškem. Lahko uspemo, vendar za uspeh potrebujemo politično voljo”, je dejal.

Peterle je sicer opozoril na to, da moramo uporabniki kljub vsemu paziti na pasti, ki se pojavljajo. “Ne strinjam se s tem, da nekatera telekomunikacijska podjetja zvišujejo cene domačih tarif in to opravičujejo z novimi pravili o gostovanju. To je dokaz, da nas na tem področju delo še čaka”, je dejal.

Ob koncu pa je evropski poslanec izpostavil še en vidik uspeha zgodbe z ‘roamingom’. Poudaril je, da gre pri tem “za nekaj večjega.” “Konec tarif za ‘roaming’ je dokaz, da lahko pobuda poslanca v dobro državljank in državljanov uspe. Dokaz, ki ga čutimo v žepu”, je dejal.