20130215_379173_212287068914819_422473781_n_normalVčeraj se je naša parlamentarna delegacija srečala z vodstvi obeh domov japonskega parlamenta, ki močno podpirata sklenitev političnega in prostotrgovinskega sporazuma med EZ in Japonsko.

Kot poročevalec za politični sporazum sem se pogovarjal z njihovim glavnim pogajalcem veleposlanikom Yamado. Japonska in EZ bosta z okvirnim političnim sporazumom določila področja in način bodočega širokega sodelovanja. Pogajanja bodo sledila evropsko japonskemu vrhu konec marca letos. Japonska in EZ se soočata s podobnimi gospodarskimi in demografskimi problemi.

Obe želita okrepiti konkurenčnost in gospodarsko rast, najti nove rešitve na področju energije in trajnega razvoja, ob tem pa delati za mir in razvoju naklonjeno mednarodno okolje. Sredi enega od sestankov smo dobili novico o severnokorejskem jedrskem poskusu. S tem se že visoka varnostna in politična napetost v regiji samo še povečuje. Na večernem sprejemu se pogovarjamo, kaj lahko naredi politika za večjo rodnost. Eni menijo, da ne veliko, zadeva naj bi bila bolj kulturne in duhovne narave. Francoska diplomatka se ne strinja. Francija je uspešno obrnila trende v več veselja do življenja s celovito politiko, ki traja že desetletja. Ne gre samo za materialne vzpodbude, velik poudarek dajejo na vzgojo. V Franciji je družina s tremi otroci postala standard. Nemška specialistka za znanost pa doda, da se zanjo vse skupaj začne s partnerstvom v kuhinji. Več otrok bo, ko bodo ženske začutile može bolj ob sebi. Pomivanje posode brez pogajanj za začetek…. Zvečer preletim odmeve na papežev odstop. Bravo, Benedikt XVI! V Keniji se napetost pred volitvami stopnjuje.

Naslednje jutro nadaljujem obisk na Japonskem. Mudili smo se na območju Sendaija, ki ga je 11.3.11 prizadel cunami. V obmorskem mestu Onagawa je popotresni val dosegel višino 20 m in je mesto odplaknil. Novo mesto gradijo na višini, ki je cunami ni dosegel. Videli smo izredno skrben, solidaren in urejen pristop k popotresni obnovi. Letališče Sendai je dosegla nekajmetrska voda. Letališka, protipotresno grajena stavba je zdržala brez večjih poškodb, pisto in okolico pa so čistili šest mesecev, preden je letalski promet ponovno polno stekel. Mene je predvsem zanimalo, kaj so storili za ljudi, ki jih je zadelo radioaktivno sevanje.