20130301_530964_220428681433991_1572008374_n_normalPrve tri dni bivanja v Keniji sem namenil srečanjem s kandidati, z mediji, s predstavniki civilne družbe, vodji drugih mednarodnih opazovalnih misij, z verskimi voditelji in seveda delu s samo misijo.

Včeraj sem z našimi opazovalci v družbi novinarjev pogledal, kako potekajo volilne priprave v deželi Masajev, ki so nas izredno toplo sprejeli.

Zanimivo je, kako kombinirajo tradicionalni način življenja z modernim časom, ki prinaša ne samo alternativnega življenjskega stila, ampak tudi vse večjo nevarnost za njihovo zemljo.

Pri kosilu sem vprašal enega od Masajev, kako je danes s poročnimi navadami. Povedal je, da si je on sam izbral nevesto, vendar brez odobritve staršev ne gre. Večinoma še izbirajo starši. On je dal za ženo deset krav. Če bi jih imel več, bi si omislil več žena. Mnogoženstvo je med njimi del tradicionalne kulture. Obrezovanje deklet je še močno v navadi.

Ob zaključku obiska nas je v kraju Kiserijan s pesmijo in plesom presenetila Bojevniška kulturna skupina – Isesia Cultural Group. Odplesali so nam zahvalne plese in nam razložili svoje težave in pričakovanja v zvezi z volitvami. Tudi tu si želijo poštenih in mirnih volitev. Zvečer sem se srečal z opazovalci Commonwealtha, ki jih vodi bivši predsednik Bocvane Festus Mogae.