20130209_44292_210353309108195_1230490796_n_normalTokrat vas pozdravljam iz ZDA, kamor sem pripotoval pred nekaj dnevi. Odbor ameriških senatorjev in kongresnikov me je povabil na 61. ameriški molitveni zajtrk. Vodil ga je predsednik Obama, prisostvovali so mu državniki, politiki, poslovneži in diplomati iz 160 držav.

Na zajtrku je pel Andrea Bocelli, zaključno molitev je imela zlata olimpijka Gabrielle Douglas. Zajtrka se udeležujejo tisti, ki želijo v javnem delu slediti univerzalnim načelom Jezusa, ne glede na strankarsko ali konfesionalno pripadnost.

Pred samim zajtrkom je bilo v dveh dneh več srečanj. Najbolj se me je dotaknilo srečanje posvečeno miru in spravi na Bližnjem vzhodu, na katerem je nastopila glasbena skupina Izraelcev in Palestincev pod imenom “Moj najljubši sovražnik (My favorite enemy) in več muslimanov, ki sledijo Jezusu – brez namere, da bi prestopili v krščanstvo.

Predsednik Obama je verjetno marsikoga presenetil z razlago, kako deluje njegov urad – dejal je, da temelji na veri (“faithbased”) in se spomnil ob tem predsednikov Lincolna in Jeffersona – prisegel je pri njunih biblijah. Vse to v nedvomno sekularni Ameriki.

Priliko sem ob zajtrku izkoristil za srečanja s politiki iz ZDA, Afrike, Azije, Avstralije in seveda Evrope. Tu je bilo videti močna zastopstva iz BiH, Hrvaške, Kosova, Makedonije in Srbije s predsednikom vlade na čelu.