Danes, 19.4.23, se bomo po 32-ih letih samostojnosti zbrali na Trgu republike na protestu v bran resnice o oosamosvojitvi in proti ukinitvi Muzeja skovenske osamosvojitve. “Ne morem verjeti…”, bi rekel Ivo Hvalica.
Gre za veliko več kot za muzej. Ta vlada ukinja muzej, osamosvojitve in slavi Čebine, ki sonm prinesle revolucijo in nedemokratiçen režim. Kam bomo prišli z vlado, ki ne vidi razlike med jugoslovansko Socialistično republiko Slovenijo in samostojno, demokratično republiko Slovenijo. Zanjo smo se odločili s plebiscitom, tako tudi za vstop v EZ in v NATO. Za vstop v komunistično Jugoslavijo, za izvedbo revolucije ali uvedbo enoartijskega režima z enoumjem ni bilo nobenega plebiscita. Narod je bil za 45 let postvaljen pred izvršeno dejstvo. Ko je dobil aprila 1990 priliko, da se svobodno opredeli, je izbral Slovenijo, ne pa hirajoče , nedemokratične Jugoslavije.
Spomladi 1991 so nekateri hoteli mirovniško Slovenijo brez obrambe, junija smo slišali besede “Počakajmo malo, da bo zaropotalo, pitem bomo pa videli…”Pa je zaropotalo in smo videli. Ponosen sem, da smo se v enem letu po razorožitvi slovenske TO pripravili in zmagali vojno za Slovenijo. Skupaj so se borili policisti, teritorijalci in civilisti. Nismo preverjali političnih opredelitev naših oçetov in dedov v drugi svetovni vojni. Skupaj smo stali sinovi domobrancev in partizanov. Uspeli smo, ker smo skupaj gledali naprej, ubranili plebiscitarno voljo in uresničili večstoletne sanje. Zgodil se je slovenski skupaj brez primere. Druga svetovna vojna, še bolj pa revolucija s sedmesto množičnimi morišči/grobišči sta nas razdelili, osamosvojitev nas je povezala in poenotila. To je dejstvo, to je vrednota in to je novo izhodišče za sožitno prihodnost. To je omogočilo Sloveniji umestitev na politični zemljevid sveta.
Iz tega lahko živimo skupaj naprej. Iz tega se ne kaže norčevati, že zato ne, ker so zato padla tudi življenja borcev, ki jim dolgujemo hvaležen spomin.
Lepo vabljeni danes ob 17h na Trg republike, da rečemo odločen ne omalovaževanju največjega političnega dosežka našega naroda in skupaj zapojemo Zdravljico.