20130718_579584_58858536_normalSlovenski mediji so se te dni razpisali o plačah Slovencev, zaposlenih v evropskih institucijah, med drugim torej tudi o plačah evropskih poslancev.

Vsaki državi članici pripada po pogodbi določeno število poslanskih mest v Evropskem parlamentu. Za dosežek si štejem, da smo uspeli število slovenskih mest povečati z začetnih sedem na sedanjih osem, kar pomeni večji vpliv pri odločanju.

Plače evropskih poslancev so take – enotne za vso EZ – kot sta se Evropski svet in Evropski parlament dogovorila, se pravi, da so take tudi s soglasjem Republike Slovenije.

Poslanske plače prejemajo tisti, ki na demokratičnih volitvah pridobijo zadostno zaupanje ljudi oziroma so člani Evropskega parlamenta po njihovi volji.

Vsi poslanci in poslanke v skladu z zakoni plačujejo davek v Belgiji in v Sloveniji. Pri nas spadajo v kategorijo 50% obdavčitve.

Tendenciozno prikazovanje plač evropskih poslank in poslancev, ki opravljajo svoje delo v interesu cele Evropske zveze in pri tem opravijo veliko koristnega dela tudi za Slovenijo posebej, ne prispeva k ničemer, kar bi nam pomagalo naprej.

Države niso spravili v krizo tisti, ki ustvarjajo in prispevajo, ampak tisti, ki so iz nje odnašali ali slabo upravljali državno premoženje.

Bližajo se evropske volitve. Sedaj je prilika, da evropske poslanke in poslance vprašamo, kaj so v tem mandatu delali in dosegli, kaj od obljubljenega so izpolnili. Na volitvah pa bomo imeli zopet priliko, da izrazimo zaupanje tistim, ki jim verjamemo. Sam bom pred iztekom mandata pripravil izčrpno poročilo o svojem delu.