20131007_579385_72845290_normalVelikokrat me ljudje sprašujejo, kakšen je moj delovni dan ali teden. V odgovor nastajajo ti dnevniški zapisi …

10.20 Brnik – z letalom preko Frankfurta do Strasbourga. Ne vzame veliko manj časa kot vožnja z vlakom, je pa vseeno bolj udobno. Doslej smo se vozili pretežno z avtobusi.

V FAZ berem, da je odstopila ministrica nemške vlade Schröderjeva. Razlog – več časa hoče posvetiti svoji hčerki.

16.00 – politična skupina. Kolega Iacolino – katastrofa na Lampedusi. Skupina želi o tem razpravo, na kateri bi bil tudi Barroso.

Med poročili, o katerih bomo glasovali jutri, se ponovno najbolj razvnamemo pri tobačni direktivi. Za poročilo o “Spolnem genocidu – pogrešanih ženskah” (slovenski prevod se mi ne zdi ustrezen – pravilneje bi bilo reči detomor deklic) – želijo nekatere delegacije prosto glasovanje. Četudi gre za jasno voljo utemeljeno na osnovni humanosti in pravu, vidijo nekateri v tem spet ideološko vprašanje. Nedopustno je, da veliko število otrok ne sme živeti samo zato, ker so napačnega spola.

17.00 – začetek plenarnega zasedanja. Z minuto molka spet izražamo odnos do mrtvih. To pot gre za več kot 350 ljudi, ki so umrli pri Lampedusi, na pragu kontinenta, za katerega so slišali, da je boljši in upali, da jim bo odprl pot v bolj dostojno življenje. Predsednik Schulz omeni nepravično razdeljeno bogastvo. Treba bi bilo reči tudi kakšno o nepravično ali nepošteno pridobljenem bogastvu. Vir problema je v tem. Sklenemo, da bomo o problemu razpravljali na tej seji. Zaplete se glede resolucije – naj jo sprejmemo ta teden ali malo pozneje. Pade beseda o krokodiljih solzah. Sprejeli jo bomo na naslednjem zasedanju.

19.00 – snemanje izjave za jutrišnji začetek skupnega projekta Združene Evrope, Huawei- ja in Microsofta z naslovom Ustvari prihodnost/Create the future, ki bo posebna prilika za mlade.

Potem do 20.00 odgovarjamo na pošto. Večinoma gre za teme s področja zdravja in prihodnosti Evrope. Na vse se ne morem odzvati.

20.30 – Cap Europe. Mir in prilika za pripravo jutrišnjega nastopa na temo tobaka in predavanja o Sloveniji za Panevropo.