Ponedeljek, 14.1.19

Osemnajsti dan posta.

77,5 kg. začel sem pri 85kg. Izguba teže ni moj cilj, je samo posledica posta. Šele včeraj se je pojavil občutek prijetne lahkosti, ki me nagovarja h gibanju, tudi izogibanju dvigal.

Po dveh tednih so izginile jutranje obloge jezika. Danes je bil jezik vzpodbudno rdeč.  Glavni del razstrupljanja in notranjega pospravljanja je za menoj. To pomeni tudi, da sem se razkisal. Ponovno me preseneča, kako se  po prvem tednu spreminja okus sline. Prav prijeten je.

Občutek v telesu je enoten, duh je miren, glava jasna.  Notranje razpoloženje kliče po delu.

Sedaj bo na delu več obnove. Na celični ravni se bo dogajalo več avtofagije – prestrukturiranje na bolje. Dogajalo se bo tisto, zaradi česar post pomlajuje. Hvaležen sem dr. Oshumiju, Nobelovemu nagrajencu za  medicino, da je strokovno tako temeljito pojasnil, kaj se dogaja med postom. Imel sem čast razpravljati z njim o tem na mojem lanskem službenem obisku Japonske. Pogovarjala sva se tudi, kaj bi lahko Japonska in EZ  storili skupaj za več zdravja. Obe se soočata s posledicami svojih  starajočih se družb.

Včeraj sem prebiral dr. Sheltona, prvaka ameriške “naravne higiene”. Tudi on razlaga, kako se živali pri zdravstvenih težavah instinktivno zatečejo v post. Nisem pa še bral, da bi kje s postom zdravili sifilis. On trdi, da so to uspešno počeli zdravniki v Egiptu po prihodu Francozov. Sicer pa je že čas faraonov poznal dvainštiridesetdnevni post in obvezen post za glavne faraonove svetovalce pred pomembnimi posvetovanji. Post je imel visoko veljavo v starih kulturah, po medicinski in duhovni strani. Veseli me, da postaja pomembna sestavina življenjskega sloga vse večjega števila Slovencev.

Danes je na razpolago dovolj strokovne literature,  strokovnega vodenja, tudi možnosti za skupinsko postenje. Potrebna je samo prva izkušnja, da se prepričaš, kako post deluje. Ko ga začneš ponavljati, postane užitek.

Autophagy-benefits-1

Pozitivni učinki avtofagije (slika povzeta po drjockers.com)