20131219_601207_366659906810867_2002578483_n_normalVelikokrat me ljudje sprašujejo, kakšen je moj delovni dan ali teden. V odgovor nastajajo ti dnevniški zapisi …

Kot poročevalec Evropskega parlamenta za Strateški partnerski sporazum med EZ in Japonsko sem se ta teden na povabilo japonske vlade mudil na delovnem obisku v Tokiu.

Na več kot dvajsetih delovnih sestankih s predstavniki vlade, parlamenta, univerz in poslovnih krogov sem se srečal med drugim s ključnimi pogajalci za Strateški partnerski in za Prostotrgovinski sporazum. Za oba sporazuma se bo v januarju zgodil četrti krog pogajanj.

Obe strani si v političnem in gospodarskem oziru želita čimprejšnjega zaključka pogajanj in sklenitev sporazumov.

Naši partnerji so se potrudili, da sem dobil zelo natančen vpogled v njihove interese in pogajalska izhodišča. Odprto smo obravnavali vsa vprašanja, še posebej tista, pri katerih obstajajo med obema stranema še pomembne razlike. Po zaključnem posvetu pri vodji delegacije EZ na Japonskem sem se srečal še s predstavniki slovenske skupnosti v Tokiu.

Posebno pozornost sem namenil vprašanju zdravja, ki bo eno od področij sodelovanja v okviru sporazuma o strateškem partnerstvu. V zvezi s tem sem včeraj govoril petdesetim zdravnikom, članom združenja, ki prakticirajo BDORT (natančno, varno, neinvazivno, hitro in ekonomično metodo diagnosticiranja raka) o odnosu do integrativne medicine v EZ. Spoznal sem tudi dr. Omuro, ki dela na na Univerzi Columbia in je svojo na elektromagnetni resonanci utemeljeno metodo patentiral v ZDA. Samo na Japonskem se je doslej s to metodo praktično seznanilo 15.000 zdravnikov.

O pomenu japonsko evropskega sporazumevanja sem govoril tudi študentom prestižne Univerze Waseda. V okviru pogovorov so sogovorniki večkrat izrazili zanimanje za Slovenijo.