20140523_Peterle19_normalPraznični dnevi so se prilegli, prvi teden posta tudi. Užitek je vstati s hvaležnostjo, da živiš, z občutkom prekrvavljenosti in celičnega veselja, ker se telo razstruplja, pomlajuje in krepi, ter kliče po gibanju, glava pa se jasni.
Pošte ne manjka – voščila z vseh koncev sveta, prošnje za zaposlitev, vabila na konference, simpozije, okrogle mize, delavnice in intervjuje ter prošnje za pomoč pri raku.

Pripravljam se na razpravo o gensko spremenjenih organizmih, ki bo na naslednjem plenarnem zasedanju. Vesel sem, da je moje dopolnilo v spravnem postopku vendar dalo več veljave tistim, ki nasprotujejo uvajanju novih vrst oziroma je olajšalo uveljavljanje njihove volje.

Rad bi govoril tudi o latvijskem predsedovanju. Latvija je dala zgled. Pravzaprav tudi Estonija in Litva. Pri nas še naprej razpravljajo, kaj bi storili z zlatim pravilom, tam pa so to uredili že davno, so zbili dolg in proračunski primanjkljaj in lepo gospodarsko rastejo. Bili so strateški, dolgoročni in odločni. Zato so uspeli. Kot mi pred petindvajsetimi leti, ko smo bili drugim za zgled.

Pri nas smo še vedno pri najavah, pokazati pa ne moremo v zadnjih letih ene same resne reforme. Podaljšujemo preteklost in si tako krajšamo/dražimo prihodnost.

Latvija je dokaz, da se da izplavati iz globoke krize. Ponovno bom čestital komisarju Dombrovskemu za uspehe, ki jih je odsegla njegova vlada. Stanje je bistveno spremenila v treh letih in pol.

Vesel sem, da se bomo v četrtek zvečer zbrali na Evropskem večeru o Demosu, razen pokojnega Jožeta Pučnika, vsi predsedniki Demosovih strank – Gros, Oman, Peterle, Plut in Rupel. Prepričan sem, da bo zanimivo.

Naj Vam leto 2015 prinaša vse tisto, kar vas bo krepilo in osrečevalo. Če pa bo komu pošel smeh, naj si ga izposodi pri Jeleni Aščić, ki jo je tako pristno razveselil moj recept za potico.

Vse dobro, tudi odgovorno in pogumno oblast.