20131027_598572_54245639_normalVelikokrat me ljudje sprašujejo, kakšen je moj delovni dan ali teden. V odgovor nastajajo ti dnevniški zapisi …

Danes ne bo običajne nedelje. Treba bo v Rusijo.

Na pot v Moskvo vzamem Capudra, Berdjajejva in Solženicina. Vse bom bral ponovno. Od prvega Bič in vrtavko, od drugega Rusko misel, od tretjega, kako se je tele bodlo s hrastom.

12.20 – nad Poljsko. Opazujem poljska polja in malo pred Lublinom opazim zelo drobno razdelitev v ozke in dolge njive. Kako različne so lahko oblike poljske razdelitve. Spomnim se na prof. Ilešiča, ki je kot geograf zaslovel z odličnim delom prav na to temo. Zagrabi me nostalgija po študentskih časih. Lepo mi je za nazaj. Kar romantično. Na geografijo in zgodovino sem šel z željo, da bom delal v turizmu.

Nekateri študijski kolegi so že pokojni. Čupo in Matjaž. S Čupom sva pod Peco po terenskih vajah tekmovala, kdo bo prenesel več žganja. Prijatelja je odneslo pri šestem štamperletu na zelo nevaren način. Stali smo okrog ognja in Čupo se je naenkrat sesul vanj. Zaradi prisebnosti kolegov se mu ni nič posebnega zgodilo in ob štirih zjutraj se je iz sena ponovno vključil v žurko. Moja pivska zmaga ni bila kak zgodovinski dosežek, tudi ne posledica dejstva, da je moj stric, ki se je ukvarjal z žganjekuho, svojim obiskovalcem točil žganje po deci. Zdi še mi, da sem zmagal zaradi dobre priprave. Prej sem namreč na tisti kmetiji naročil dve jajci na oko.

Z Matjažem pa sva kasneje zašla na duhovna pota, poslovil pa se kot slovenski diplomat.

12.40 – malo pred Minskom. Sedaj gledam spodaj drugačno sliko, velike komplekse. Ko sem se 1991 srečal s tedanjim predsednikom beloruske vlade Kebičem, mi je dejal, da imajo z nacionalizirano zemljo probleme. Ljudi ne zanima, ker so v sedemdesetih letih komunizma izgubili odnos do nje. Izgubila se je srčna vez, izgubilo se je tudi znanje in smisel za kmetovanje. Zemlja je postala samo proizvodno sredstvo.

Na Šermetjevu me pričaka slovenski veleposlanik g. Šeligo. Zaradi prometne gneče na glavni cesti ubere šofer vzporedno stranko ulico. Razkrije nam, kako napreduje moskovska urbanizacija. Sicer deluje mesto, polno gradenj, mirno. Vozni park pa tak, da ga drugje težko vidiš.

Dve noči bom preživel v hotelu Metropol. Dobro osebje in dobra lokacija. Receptorka me vpraša, ali bova govorila rusko ali angleško. По руски, пожалуйста. Moskva je nenavadno topla.