Snapchat-6072549719710792277V okviru programa Meet my MEP sem gostil mlade, ki so spoznavali EZ in delo evropskih poslancev. Tokrat z vami delim vtise ene od udeleženk – Micaele.

“Za številne ima politika zelo negativen prizvok. Ljudje jo dojemajo kot posel, namenjen le elitni skupini. Občutijo jo kot aktivnost, namenjeno v korist sami sebi. Ta občutek je še večji, ko govorimo o evropski politiki. Čeprav lahko dosežemo Bruselj le z uro in pol poleta iz Ljubljane, je za večino ljudi to tuje mesto in ravno tako tuja in oddaljena vidijo politična sporočila in odločitve, ki prihajajo od tam. 
Prejšnji teden je šest slovenskih študentov sodelovalo v programu Meet my MEP, v organizaciji evropskega poslanca Lojzeta Peterleta, ki je namenjen mladim,  ki jih zanimajo tematike Evropske unije in bi radi aktivno sodelovali pri njenem razvoju.
 
Cilj tega in podobnih programov je, da bi evropske državljane približali Bruslju, idejam Evropske unije in njenemu konkretnemu delovanju. Kot sta nam potrdila dva izmed najmlajših poslancev Evropskega parlamenta Eva Paunova in Andrey Novakov, potrebuje evropska skupnost mlade, aktivne, motivirane ljudi, da bi sodelovali in krepili Evropsko unijo.
 
V teh dneh smo se srečali z ljudmi, ki delujejo v prvih vrstah evropskih inštitucij. Imeli smo priložnost razumeti, v kolikšni meri uslužbenci v Bruslju z vsakodnevnim delom pogojujejo naša življenja in oblikujejo skupno sobivanje. Imeli smo priložnost spoznati delo v inštitucijah kot so Komisija, Parlament, Svet, Odbor regij. Spoznali pa smo tudi ustanove, ki jih ne prištevamo med evropske inštitucije, a delujejo ob njih in indirektno sodelujejo pri oblikovanju glavnih strategij Evropske unije.
 
Poslanec Peterle nam je namenil čas za skupni pogovor in to v prostorih njegove pisarne, pred obilno naloženim krožnikom indijske hrane.
 
Teden je bil res intenziven, zapolnjen s številnimi srečanji, a kljub temu izredno navdihujoč.
 
Kot pravi stari rek „v slogi je moč“, je pomembno torej, da težave skupno rešujemo na evropski ravni, ne le na državni. Iz tega zato izhaja pomembnost ozaveščanja državljanov posameznih držav članic, da skupno podpremo evropsko idejo.”