20131017_1228942_54549840_normal

Na jutranji poti do vlaka se mi ponovno zdi, da moji čevlji ne držijo več vode. Za poleti bodo še.

Kliče me sorodnik. Pogreb bratranca bo v petek. Ker sem odpovedal Ciper in udeležbo na pogrebu Wilfrieda Martensa, se bom v petek dopoldne lahko poslovil od Marjana Kranjca, ministra za promet in zveze v Demosovi vladi, popoldne pa od bratranca Jožeta.

Pred deveto me kliče Evgen Bavčar iz Pariza. Pravi, da sem ga včeraj presenetil s sporočilom o Borisu Pahorju. Z Evgenom sva skupaj študirala zgodovino. Potem ga je pritegnil Pariz. Tam je veliko naredil za promocijo Borisa Pahorja, ki je bil včeraj v EP več kot glas Slovenije. Razmišljam, kako bi pripravili razstavo slepega fotografa v EP.

9.00 – pogovor s stažistkama. Sta polno v zgodbi, padli sta noter. Zanima me, kaj se jima dogaja, kako procesirata vse informacije, izzive, vabila, ponudbe… Tudi onidve sta pozabili gledati na uro. Preveč stvari se dogaja. Od jutra do noči. Ob tem, kar je posel pisarne – delo na odborih, delo z obiskovalci, lobisti, priprava gradiv, tiskovnih izjav, fotografiranje, snemanja … – se ponujajo številne konference, zaslišanja, delavnice, okrogle mize, razstave, sprejemi, koncerti, proslave …

Moj tržaški prijatelj Pavle Merku mi je nekoč dejal – Ali živiš intenzivno, ali pa se obesiš od dolgčasa. Tu živimo intenzivno.

Priprave na popoldansko sejo Odbora za okolje, javno zdravje in varno hrano. Tuhtamo, kako preseči polarizirano situacijo. Evropsko sodišče je sklenilo, da je cvetni prah sestavina medu, Evropska komisija pa vztraja, da je njegov naravni sestavni del.

Potrošnikov verjetno ne zanima ravno ta debata, vse več pa jih hoče vedeti ali z medom kupujejo tudi genetsko spremenjeni cvetni prah ali ne. Miško in Aljaž najdeta rešitev, ki postavlja v središče potrošnika. Naj se on odloči. Da se lahko odloča, mora imeti kaj na izbiro. Zadev ni treba komplicirati. Naj bo kupcem medu iz etikete jasno, ali je v medu genetsko spremenjeni cvetni prah ali ne. Čebelarji, ki želijo prodajati med brez gensko spremenjenega cvetnega prahu, lahko pridobijo ustrezno potrdilo.

Mimogrede – parlamentarni asistenti morajo biti sposobni samostojnega svetovanja. Miško in Aljaž sta se danes dokazala, seveda ne prvič. Včeraj sta zadeve študirala pozno v noč.

13.00 – po dolgem času skupno kosilo vseh iz pisarne. Pri hotelu Renaissance se oziramo, če bi kje slučajno zagledali Borisa Pahorja.

15.00 – hkrati pripravljalni sestanek parlamentarne delegacije za Rusijo in seja Odbora za okolje, javno zdravje in varno hrano. Prednost ima slednji zaradi direktive za med. Poročevalka podpira predlog Komisije, za drugo stran govorim sam – od socialistov in zelenih se nihče ne oglasi. Poročevalka v zaključni besedi izrazi pripravljenost za kompromis. Naš koordinator se strinja z mojim predlogom in meni, da edini odpira možnost za kompromis.

17.00 – 19.00: pišem sožalje ženi umrlega predsednika Martensa, pišem zahvalno pismo Borisu Pahorju, sporočim, da pridem na kostanjev piknik v Vitovlje, začnem pisati govor ob smrti ministra Marjana Kranjca, pokličem podpredsednika EP Wielanda… Uspem priti na zeleno vejo z maili.

19.10 – na letališče. Kupim Science & Vie, ker piše o zdravljenju z mislijo, kupim tudi knjižico italijanskih receptov in še eno znanstveno revijo La Recherche, ki piše o novih scenarijih evolucije. Da si lahko z mislijo, pa tudi meditacijo, pomagaš k zdravju, sem verjel že prej. Revija prinaša nove potrditve. Na Canadairju prelijem Bruselj s koprskim cabernet-sauvignonom. Cvička, žal, ne ponujajo več.