20131016_photo_normalVelikokrat me ljudje sprašujejo, kakšen je moj delovni dan ali teden. V odgovor nastajajo ti dnevniški zapisi …

Lepo se je zbuditi z zdravim občutkom in jasno glavo. Četudi že ob petih zjutraj. Za še en dolg dan si vzamem malo več jutranjih priprav. Petnajst do sedmih tečem na vlak s predpostavko, da vlak ne bo zamujal. To pot res ni.

Vhod v parlament na zahodni strani odprejo ob sedmih, niti sekunde prej, čeprav se nas je že nekaj nabralo. Red je red.

Uredim papirje in popijem jutranji mate z malo medu in cvetnega prahu.

7.30 – me že čaka P., da bi se na poti do veleposlaništva BiH pogovorila o pripravah na evropski molilni zajtrk. Danes je pripravila uvodne misli kolegica E. Kako delati prave zadeve? Za politika je to težko vprašanje. Krek je dejal, da je zelo enostavno nekomu v stiski pomagati z obleko, hrano itd…, težko pa se je lotiti kali družbenih bolezni. Politiki so najprej poklicani, da preprečujejo revščino na začetku procesa odločanja, da s svojimi odločitvami ne prispevajo h krivični socialni razslojenosti in revščini.

Zajtrk se nadaljuje s ponudbo v pisarni. N. je že navsezgodaj spekla kolač iz polnovredne moke – da bi zmehčala delovno nabit dan. Hvala in čestitke. Po kvaliteti sodeč si ne bi mislil, da je pekla kolač prvič.

9.45- žalna slovesnost ob smrti predsednika ELS Wilfrida Martensa. Govorijo samo vnaprej izbrani govorci – Daul, Thyssen in Pöttering. Pokojni je bil desetletja eden glavnih belgijskih in evropskih politikov – z vizijo in pogumom. Pripravljeni nagovor pošljem vsem kolegicam in kolegom v skupini.

Zapisal sem naslednje …

Gospod predsednik, kolegice in kolegi! Ob slovesu našega predsednika Wilfrida Martensa čutim dolžnost, da se mu zahvalim za njegov osebni politični zgled, za njegovo vizijo in pogum, ki sta bili usmerjena v rast Evrope in v rast naše politične družine. Njegova politična ustvarjalnost je temeljila na zavezanosti demokrščanskim načelom in vrednotam ter razumevanju zgodovine. Biti bolj Evropejec, mu ni pomenilo bit manj Flamec ali manj Belgijec. Pod njegovim modrim vodstvom se je ELS postavila na pravo stran zgodovine, na stran združene Evrope, ki deli skupne vrednote. Rad bi izrazil tudi osebno hvaležnost in hvaležnost v imenu Slovenije – za vso njegovo osebno naklonjenost narodu, ki si je želel svobode, demokracije in evropske perspektive. Bil je prvi predsednik vlade na zahodu, ki je tvegal javni nastop s predsednikom vlade nepriznane države. Dank wel, dragi Wilfrid.

Potem gremo skozi nekaj tem, o katerih bomo glasovali na plenarki v Strasburgu – Horizont 2020, večletni finančni okvir za 2014 – 2020, migracije v Mediteranu, spolno in reproduktivno zdravje …

Mnenja o slednjem poročilu se osredotočijo na zaščito življenja in proti nespoštovanju načela subsidiarnosti. Levica želi skozi naslov zdravja uveljaviti ideološke koncepte, ki so proti 1. členu Listine o temeljnih pravicah kot tudi proti sodbi Evropskega sodišča, v katerem se je jasno opredelilo do začetka življenja.

Brok – EZ ni pristojna na tem področju. To je zadeva držav članic. To je temeljno dejstvo. V pisarni me čaka veselo sporočilo znanstvenika iz Italije, ki je z 42 dnevnim postom zbil PSA s šest na dve in komaj čaka naslednji pregled. Pravi, da si ni mislil, kako okusna je lahko hrana po takšnem postu. Čestitam mu k odlični izkušnji in dosežku ter svetujem, naj hrano zelo postopno in pozorno uvaja in ne pozabi na redno fizično aktivnost.

12.30 – Odbor za zunanje odnose – predstavitev poročil o napredku Komisar Füle: – pred dvanajstimi leti je bila dana evropska perspektiva državam Zahodnega Balkana – letos je pristopila Hrvaška

  • ključna lekcija – najprej pet ključnih zadev — država prava, kar zahteva spremembo kulture in administrativne sposobnosti, — okrepitev gospodarstva s pomočjo evropskega semestra, usmerjenega k strukturnim reformam — demokratično delovanje institucij — spoštovanje temeljnih pravic, manjšin — preseganje bilateralnih odprtih vprašanj

Pregled po državah, nekateri elementi:

Črna Gora – nujna politična volja za reforme – okrepiti pravico do svobode izražanja

Srbija – priznava aktivno in konstruktivno vlogo, še posebej urejanje odnosov s Kosovim – reforma pravosodja, boj proti korupciji, zaščita manjših

Makedonija – polarizacija ovira pozitiven napredek – vendar dosežen napredek – za 2014 nujna efektivna politika glede pogajalskih zavez – Komisija je predlagala že petič začetek pogajanj, Svet se še ni odločil – dialog na visoki ravni gre naprej

Albanija – Komisija predlaga Svetu odobritev statusa kandidatke – nujna reforma javne uprave, pravosodja – nujna učinkovita politika proti organiziranemu kriminalu in korupciji

BiH – stranke se morajo poenotiti za prihodnost države – ustvarijo naj novo zaupanje državljanov

Kosovo – Komisija priznava napredek, še posebej v odnosu do Srbije – za sklenitev pridružitvenega sporazuma

Turčija – ostaja strateški partner – napredek v reformi pravosodja – napredek pri reševanju kurdskega vprašanja – kritičen do odnosa države do demonstracij v Gezi parku – za aktiven in verodostojen nadaljnji pogajalski proces, – za polno implementacijo ankarskega protokola – za izboljšanje odnosov med Turčijo in državami članicami, še posebej s Ciprom

Verodostojnost širitvenega procesa je odvisna od reform.

14.45 – konferenca Huawei: “Ustvarjanje možnosti z vzgojo”. Pozdravim Huaweijev odnos do mladih. Ponujajo priliko. Predstavim projekt Huawei-Microsoft-Združena Evropa, ki se je v Sloveniji začel pretekli teden in pritegnil veliko pozornost mladih. Pripravljali bodo nove aplikacije. Dobili so priliko. Predlagam mladim, da ne čakajo samo odgovorov na svoje prošnje, ampak nastopijo s pobudami, nagovorijo potencialne interesente z novimi idejami.

16.00 – pogovor z Borisom Pahorjem v družbi z vsemi slovenskimi evropskimi poslankami in poslanci. Državljan Evrope je iskriv in jasen – o totalitarizmih, o Sloveniji, o Evropi, o manjšinah, o potrebi po enotnosti doma. O tem, kako so glede preteklosti stopili skupaj Italijani. O nevarnosti mehkega ogrožanja Slovenije. Poudari pomen enotnosti za preživetje Slovenije. Vsaj v slovenskem delu EP je to včasih mogoče.

16.30 – nepričakovano srečanje z vinsko kraljico Slovenije Martino Baškovič in njeno prijateljico. Skočimo na deci Bulčevega cvička, potem pa na proglasitev državljanov Evrope. Prostor z imenom Yehudi Menuhin je poln.

Predsednik EP Martin Schulz govori za Evropo in pozdravi nato vsakega izbranega državljana Evrope posebej. Nato govori Boris Pahor v imenu vseh slavljencev. Najprej slovensko, potem francosko – jasno, humano, z mislijo na žrtve totalitarizmov in na mlade. V zadnjih letih je imel čez 380 nastopov, predvsem z mladimi ljudmi, ki se ob njegovih besedah ne utrudijo. Izredno močno poudari potrebo po socialni etiki Evrope. Poslanke in poslanci iz Slovenije smo ponosni na našega zmagovalca in mu to tudi povemo. Več kolegov z Vzhoda in Zahoda izrazi odobravanje in občudovanje k temu in takemu slovenskemu državljanu Evrope.

Večerno presenečenje. Gospod Pahor me povabi na večerjo. To pomeni, da danes na okoljski delovni skupini naše politične skupine ne bomo obravnavali zapletene direktive o medu.

Ni ravno pogosto, da bi me na večerjo povabil stoletnik. Mož, eden redkih, ki nam še lahko pove, kako je bilo in kaj se ne sme več zgoditi. Kaj pomeni doživeti fašizem, nacizem in komunizem. Pred štiridesetimi leti smo brali Pahorjev Zaliv kot biblijo. Za nas je bil nosilec zdrave narodne zavesti, solidarni borec za pravice narodov in manjšin, nasprotnik totalitarizmov. Spominjam se, kako sem v Zalivu prvič bral o Kurdih, Bretoncih, Okcitancih….po desetletjih se je nekaj vendar premaknilo, celo v odnosu do Kurdov. Če ne bi Pahor tako dolgo živel, ne bi doživel ne priznanja, ne rehabilitacije. Njegova misel o narodnem ni izgubila svoje pomembnosti.

Večerjamo v prijateljski družbi v prijetni italijanski restavraciji blizu slavljenčevega hotela. Z nami je tudi bivši belgijski veleposlanik v Sloveniji z gospo. Ljubezen do Slovenije ju ni zapustila. Govorimo slovensko, francosko in rusko. Gospe, ki pripravlja film o Pahorju, razložimo med drugim žalostno zgodbo o Lojzetu Bratužu – iz časa, ko je bila pod fašizmom prepovedana slovenščina tudi v cerkvah – in kaj pomeni pesem “Monotono zvončkljajo kraguljčki”. C’est une histoire particulière… Ko govorimo o koncentracijskih taboriščih zaigram “Kaj ti je deklica” – kot sem jo igral na željo prijateljev Judov lani v taborišču Birkenau pri Auschwitzu.

Poslavljamo se dobre volje, tudi tisti, ki so pili samo vodo. Danes se je Borisu Pahorju poklonila Evropa. Chapeau!

Potem ugotovim, da me ni doklical sodelavec Šri Šrija. Potrebno je urediti še nekaj zadev v zvezi s konferenco o voditeljstvu, ki bo v EP sredi novembra.

Domov (da, skoraj domov – saj zadnjih devet let večino časa preživim v Bruslju) se spet odpravim peš – meditativno in s hvaležnostjo. Spomnim se Sartra, ki je nekoč govoril o imanentni pravičnosti življenja in ga je proti koncu najbolj zanimalo vprašanje smrti.