V Kašmiru sta se udarila  Indija in Pakistan. Od leta 1971 ni bilo tako trdega odnosa. Ko so sestreljena letala, gre zares. Diplomaciji obeh držav intenzivno komunicirata s poslanci.

Brexit - zadeve postajajo predvidljive. Strah pred gospodarskimi posledicami nedogovorjenega odhoda iz EZ začenja vplivati na politiko, celo na vodjo laburistov Corbyna. Premierka Mayeva. O dala njen dogovor ponovno na glasovanje 12. marca. Pričakuje se ponovna zavrnitev. Potem se bo treba odločiti med nedogovorom in podaljšanjem roka. Kot razumem analitike in prijatelje iz Londona,  gredo zadeve v smeri preložitve roka in drugega referenduma. Torej bomo, kot sem napovedal, videli naše britanske kolege ponovno na volitvah za EP, upam, da brez populista Faraga.

Sedemnajst predsednikov vlad pisalo Tusku. Pozdravljam pismo jasnih opredelitev, še bolj bi bil vesel, če bi ga podpisali tudi predsedniki vlad največjih držav članic. Skupaj lahko napredujemo samo, če se strinjamo glede ključnih izzivov ter vrednot in načel za terapijo. Seveda je na mestu  poudarek na nadaljnji izgradnji skupnega trga, ki zahteva koherentnost v smeri gospodarske, okojske in socialne trajnosti. Vse to pa v kontekstu digitalizacije, umetne inteligence, velikih podatkov in zelene ekonomije.

Žal mi je, da predsedniki vlad v omenjenem pismu niso bili pozorni na podcenjeno vprašanje zdravja. Zdravje ni samo sektor ali vidik, je bistvena razsežnost in vprašanje preživetja vsaj za tiste, ki poznajo zdravstevne trende. Ne more biti več Evrope z manj zdravja. Bolni in zdravi pričakujejo, da bo EZ naredila več za zdravje. Državljani zahtevajo dodano vrednost,  ki je nujna in možna, če države članice sodelujejo.

Spomnimo se, kaj sta rekla Schuman in Delors - ekonomija ni dovolj, potrebujemo evropsko dušo.

Zdrava evropska duša misli na drugega in na evropski skupaj.

Včeraj sem s s kolegom Leinenom gostil konferenco o ajurvedi. Na njej je bil glavni govornik dr. Kiran Valsan, ugledni ajurvedski zdravnik. Ajurvedo imajo številni za mater medicine, ki se ne ukvarja samo z boleznimi, ampak na holističen način s celim človekom. Za Indijce je to veda o življenju. V Evropi je vse več zanimanja za ajurvedo, ne zaradi indijske propagande, ampak zaradi bolnikov, ki želijo izbiro. V Švici je sistemsko  priznana kor del zdravstvene ponudbe, v EZ pa je odnos po državah zelo različen.

Predavatelj je dal poudarek na sposobnosti ajurvede, da s pomočjo diagnoze na podlagi utripa ugotovi neravnotežja in bolezni v zgodnji fazi razvoja. Svoje znanje je kasneje pokazal tudi s pregledom moje malenkosti. Glede na to, kar je videl, bi rekel, da je jasnovidec. Posebej me je veselilo, da ni zaznal “aktivnih rakovih celic.” Za preživelega za rakom prijetne besede.

Včerajšnji dan sem zaključil v prešerni družbi obiskovalk in obiskovalcev EP iz Selške doline.