20130826_1012236_301626836647508_1272852489_n_normalDoživel, zavrnil in preživel je fašizem, nacizem in komunizem. Kot Slovenec, demokrat in manjšinec, kot ustvarjalec brez dlake na jeziku.

Danes je z njim večina, odkrila ga je tudi Italija in se mu poklonila. Zanj se zanimajo mladi ljudje.

Njegov Zaliv je vrsto let z jasno idejo o pomenu naroda in narodne zavesti zalival uradno internacionalistično Slovenijo (Jugoslavijo) in vzpodbujal delo za narodno samobitnost. S tem je soustvarjal tudi podlago za osamosvojitev Slovenije.

Njegov enkratni jubilej življenjske moči in jasne zavesti raznujemo v času, ki ga dożivljamo kot sesutje slovenske zgodbe o uspehu. Tudi zato temeljne Pahorjeve misli o nacionalnem oz. slovenstvu ne izgubljajo aktualnosti. Če bi bila skrb za nacionalne vrednote pri upravljanju države prva, se nam to ne bi zgodilo.

Najbolj prav bi bilo, če bi skozi praznovanje prisluhnili Pahorjevim sporočilom, naj bodo prijetna ali ne. Lahko bi nam pomagala urediti misli, proritete, vrste in kulturo medsebojnosti.

Če bi pri nas kaj veljala ideja seniorata, bi si želel, da ga vodi Boris Pahor.

Spoštovani gospod profesor, dragi jubilant, iskrena hvala za vse, kar ste storili za slovenstvo, Slovenijo, Evropo in humanost v svetu. Bog Vas živi še na moga leta!