3Iz osnutka tez za nagovor na Taboru Nove Slovenije – krščanskih demokratov v Beltincih …

Leta 1990 smo bili Slovenski krščanski demokrati zmagovita stranka slovenske pomladi. Projektu samostojne državnosti, demokratizacije in evropski smeri smo znotraj Demosa zagotovili največ glasov. Naš program je bil jasen, ljudje so ga razumeli in podprli. Veljali smo za najbolj evropsko stranko, zato smo zmagali tudi prve evropske volitve.

Danes se nekateri javno ukvarjajo z vprašanjem kdo smo in kaj hočemo. Dovolite kratek ogovor, ki je z moje strani enak že od leta 1989, ko je bila ustanovljena stranka SKD.

Mislimo svobodno, pa nismo liberalci, mislimo in delamo socialno, pa nismo socialisti, smo konservativni, vendar ne varujemo pepela, ampak ohranjamo ogenj.

Izhajamo iz krščanskega pogleda na človeka, pa nismo verska stranka. Ne propagiramo surovega kapitalizma niti ponorelega lastninjenja. Temu nasprotujemo, želimo pa razvijati socialno tržno gospodarstvo, ki temelji na spoštovanju človekovega dostojanstva, liberalni gospodarski pristop pa postavlja v okvir socialne odgovornosti. Želimo resnico, pravičnost in spravo glede preteklosti, pa nismo revanšisti.

Vam je znano, da je Robert Schuman, eden od očetov EZ, že vrsto let v svetniškem postopku? Ali se da predstavljati boljšo podlago za demokracijo, kot je zapoved – ljubi svojega bližnjega kot samega sebe? Ker je Schuman izhajal iz tega Kristusovega naročila, je zapisal, da ima demokracija krščanske korenine in je to za njim ponovil tudi naš prvi evropski komisar, dr. Janez Potočnik.

Demokracija izhaja (tudi) iz tega, da smo si po dostojanstvu enaki, da je drugi enako vreden kot jaz in obratno. Dostojanstva ne merimo z metri. Prav je, da je bivši predsednik Nemčije Roman
Herzog poskrbel, da je spoštovanje človekovega dostojanstva zapisano v evropski Listini temeljnih pravic, takoj zatem pa pravica do življenja.

Pred petindvajsetimi leti smo bili sposobni sprememb in zgodovinskega premika. Od takrat si svobodno volimo svoje postave. Od takrat se ne moremo izgovarjati na Beograd, Moskvo ali na kaj drugega. Prevzeli smo odgovornost za lastno prihodnost. Če gre kaj narobe, smo krivi sami.

Že leta opozarjamo na potrebe po spremembah in zahtevamo reforme. Ne zato, ker bi bili liberalni, ali neoliberalni – to je moderna ideološka zmerljivka – ampak zato, ker smo socialni. Če hočemo vzdržne družbene sisteme – pokojninski, zdravstveni … potem se moramo prilagoditi spremenjenim razmeram in ravnati z odgovornostjo do naših zanamcev.

K odgovornosti krščanskih demokratov spada, da z jasnim programom in politično odločnostjo prispevajo k političnemu razvoju v reformni smeri, v podporo gospodarski rasti. Če bomo v tem uspeli, bi se lahko imenovali celo žlahtni. Tega naslova ne more nihče podeliti, lahko si ga zaslužimo s trdim delom v dobro Slovenije in njenih ljudi.