20130925_photot5_normalVelikokrat me ljudje sprašujejo, kakšen je moj delovni dan ali teden. V odgovor nastajajo ti dnevniški zapisi …

Dopoldne skušamo urediti vrsto zadev. Klicati je treba veleposlanika M., ki me vabi v odbor nove francoske fundacije za medkulturni dialog.

Gospa K. z Dunaja, ki vodi revijo SUCCED, se priporoča za dobre predloge za nove člane mednarodne žirije SEA (nagrada za trajnostno podjetništvo). Na prvem mednarodnem natečaju je zmagala slovenska podjetnica Bianka Žvorc iz Prekmurja.

Japonski zdravniki me vabijo, naj pridem predavat o evropskem odnosu do komplementarne medicine.

  1. Albright moram sporočiti, da na njeno bližnjo konferenco ne bom mogel priti.

Predlagati je treba teme za delo Delovne skupine za zdravje do konca mandata. Pripraviti se je treba za konferenco “Friends of Europe” na temo krepitve zdravstvenih sistemov. Z elektronsko pošto ne pridemo do konca.

13.00 – konferenca na Rue Frossard 95. Srečam kar nekaj znancev, ki jih srečujem na konferencah in seminarjih o zdravju. Gilles je zbral širok format udeležencev iz politike, komisije, do civilne družbe in farmacevtske industrije. Naj bi se dobili štirikrat in pripravili poročilo, ki bi pomagalo opredeliti politično akcijo za več zdravja v naslednjem mandatu. Predvsem nas zanima, kako zagotoviti dodano vrednost v skrbi za zdravje na ravni EZ, od katere bodo državljani pričakovali vse več. Več se nas zavzame za spremembo paradigme. Ne zadostuje podaljševanje preteklosti z nekaj kozmetičnimi popravki. Spremeniti je treba izhodišče, zorni kot. Zdravstveni trendi so še naprej zaskrbljujoči. Trdim, da bo kriza zdravstvenih sistemov trajala dalj časa kot finančna kriza. Pa ne samo zaradi pomanjkanja denarja. Seveda bomo skušali ovrednotiti tudi opravljeno delo v tem mandatu.

14.30 – Oglasi se podpredsednik Narodnega sveta koroških Slovencev Nanti Olip, ki je prišel na konferenco FUENS-a. V odnosu večine do manjšine ne vidi napredka.

15.00 – Imamo kratko vajo iz poročanja o delu. S. predstavi povzetek Habermasove knjige o evropski krizi. Posvetimo se predvsem vprašanju človekovega dostojanstva. Nisem vedel, da ga to tako vznemirja. Zanimivo razmerje med konceptom dostojanstva in konceptom pravic. Če se prav spomnim, je prišlo spoštovanje človekovega dostojanstva v prvi člen Listine o temeljnih pravicah na predlog takratnega predsednika Nemčije Romana Herzoga. S. predlagam, da pogleda vprašanje dostojanstva tudi pri Maritainu, ki je opravil ključno delo pri pripravi Splošne deklaracije OZN o človekovih pravicah.

16.30 – na letališče. S kolegom Duffom iz liberalne politične skupine letiva na obisk v Turčijo, da bi se bolj seznanila s kurdskim vprašanjem. Turška spremljevalca letita z nama. Duff je bil že večkrat pri Kurdih, jaz grem prvič.

Turkish Airlines – leta 2012 nagrajena kot najboljša evropska letalska družba. Zasluženo.

Večerni Istanbul nas sprejme z jesensko naklonjeno temperaturo. Imam vtis, da mesto še naprej raste. Prenočujemo blizu letališča.