V petek sem pokopal dva prijatelja, oba sta bila Tomaža, obema sem spregovoril ob grobu. Oba sta bila velika človeka in oba sta bila na slovo pripravljena.

V soboto sem skočil na Dunaj na Panevropino konferenco o prihodnosti Evrope. Povedal sem, da me ne skrbijo toliko evroskeptiki, kot neenotnost pro-Evropejcev. Zmeniti se moramo, kaj hočemo zares delati skupaj in ko se zmenimo, mora to držati. Ponovno se zavzamem za več dialoga med Zahodno in Srednjo Evropo. Ne bo dobro, če bomo pod istimi besedami mislili na različno vsebino, zlasti ko gre za vrednote in načela.

Turbulenca po nezaslišanem Tajanijevem govoru v Bazovici se ni še čisto polegla. Njegove besede niso prizadele samo poslank in poslancev iz Slovenije in Hrvaške, kot korak nazaj so ga doživeli tudi številni drugi kolegi. Vsekakor pa smo s skupnim nastopom dosegli, da se je Tajani za svoje besede opravičil in jih obžaloval. Novogoriškemu županu Miklaviču sem odpisal, da lahko pri takih zadevah računa name. Pri teh stvareh ne bi smeli poznati desnih in levih, ampak samo domoljube. Vesel sem, da se je zgodbe lotil tudi Spiegel in citiral mojo zavrnitev Tajanijevega prvega opravičila.

Mayeva je te dni hodila v Bruslju od Poncija do Pilata in naletela na zaprta vrata. Pogajanja so mimo. Ne laburisti, ne konzervativci niso sposobni ravnati v nacionalnem interesu. Do konca roka je še en mesec, bližamo se ločitvi brez dogovora. Vemo pa, da bodo posledice. Poročajo mi, da se Britanci pospešeno oskrbujejo z osnovnimi artikli, kot bi se pripravljali na vojno. Noro.

Kolega mi pove, kako je bilo na münchenski varnostni konferenci - Merklova je bila jasna. Tako tudi španski zunanji minister Borell, naš nekdanji kolega in predsednik EP. EZ in ZDA se razhajata. EZ bo morala poskrbeti za svojo obrambo sama.

V Španiji bodo imeli parlamentarne volitve konec aprila. V Franciji se je od politike poslovil A. Juppé. Premaknil se je na Ustavni svet. Republikanci se glede evropskih volitev držijo pod desetimi odstotki, Macrona se še drži rumena barva.

Z ekipo pogledamo volilno napoved za evropske volitve. Taktika na strani slovenske pomladi se izkazuje za napačno. Kaže, da ne bomo ponovili enkratnega rezultata iz leta 2014, ko smo dobili pet od osmih poslancev. Danes je razmerje obrnjeno. Ločen nastop NSi in SLS lahko rezultira v dve ničli, pa ne zaradi Šarca. Prepričan sem, da je nujen in tudi možen boljši rezultat.