Lojze Peterle

Lojze Peterle

Fantastično in očarljivo, Carmen manet! To so bile besede žirije, ki je na prvem evrovizijskem izboru prejšnjo soboto v Rigi ženskemu zboru Carmen manet iz Kranja prisodila mesto prvega zbora za leto 2017.

Klobuk dol zboru, dirigentu Primožu Kerštajnu, skladateljema Katarini Pustinek Rakar in Samu Vovku za skladbi, pa tudi uredništvu glasbenih in baletnih oddaj TV Slovenija, ki je opravilo prvi izbor doma.
Ne čudi me, da je žirija v hudi konkurenci odličnosti umetniški presežek prisodila slovenskemu zboru. Prepričal je z vsemi elementi svojega nastopa – pevsko, koreografsko, kostumsko … Oba skladatelja pa sta dala posebej za to priliko umetniško izzivalno kompozicijsko podlago.
Tradicionalno in moderno sta se srečala na tako posrečen način, da bomo malo pozabili na kakšne ideološke razprave na to temo.
Pa ne gre samo za zmago in profesionalizem enega od slovenskih amaterskih zborov, gre tudi za darilo Sloveniji. Carmen manet je v šestih minutah postavil Slovenijo v središče evropskega javnega zanimanja in se zapisal kot ambasador njene kulture. Odmev bo trajal dlje, ker “pesem ostane”/Carmen manet. Hvala in iskrene čestitke.