20140317_1357748_69947434_normalVelikokrat me ljudje sprašujejo, kakšen je moj delovni dan ali teden. V odgovor nastajajo ti dnevniški zapisi …

Marčevska jutranja svežina diši po pomladi. Romano vprašam na Brniku, če že odšteva.

Odločila se je, da ne bo več kandidirala. S stanovanjem je imela srečo. Našla je zamenjavo. Sicer pa selitev, knjige … Pogovarjava se, kako te zaznamuje dejstvo, da večino časa preživiš v tujini.

Obema se je nabralo deset let takega življenja, ki ti odpre tudi drugačen pogled na Slovenijo.

Ko sem v soboto gledal TV dnevnik, sem se vprašal ali res živim v tej državi.

V Bruslju doživljamo tekmo idej, pobud, projektov za izboljšanje Evropske zveze, vzpostavlja se bančna unija, poteka nadzor nad proračunsko disciplino, potrdili smo shemo za zaposlovanje mladih … Doma imamo narobe svet – vlada se trudi, da do nujno potrebnih sprememb ne bi prišlo. Ker so pred nami evropske volitve, se ne sme zgoditi nič resnega. Zato vlada še naprej ugotavlja, preučuje, dela “korake v pravi smeri” in kupuje čas.

Zato me ne čudi Marjan Podobnik, ki v intervjuju za Delo ironično odgovarja na vprašanje, kaj ga navdaja z optimizmom. “Da gremo tako hitro proti prepadu.” Računa, da se nam bo na tej poti posvetilo, da bomo prišli do pravih spoznanj. Vsekakor bi raje videl, da bi nas naprej peljala spoznanja in skupna volja po rešitvi, ne pa katastrofe.

To je skoraj vse, kar želim zapisati ob obletnici vlade Alenke Bratušek. Ta vlada ni odgovor na krizo. Ta vlada podaljšuje preteklost in izstavlja račune zanamcem.

Raje bom napisal kaj o Tini Maze. Kaj pa je zdaj z zlato Tino, mi je včeraj nekdo dejal. Celo o prevzetnosti je nekaj omenil. Vse je v redu, celo normalno je. Ne bi moraliziral, tudi če bi postala malo prevzetna. Imela bi pravico do tega.

Pustimo ji, da je Tina taka kot je. Ne naredimo iz nje zmagovalnega avtomata. Vse kar je dosegla, je dosegla predvsem zato, ker je Tina. Tudi za Massija, ki ji je izjemno pomagal, se je odločila ona.

Bodimo ji hvaležni za vztrajno in zmagovito dokazovanje, da je mogoče uspeti. Vesel bi bil, če bi jo vzeli za zgled tudi na nešportnih področjih, kjer manjka ciljev, volje in uspehov.

Tudi pri Massiju bi se lahko kaj naučili. Tini je pomagal razumeti, kaj mora opustiti, če hoče zmagovati.