20140116_1010788_10109672_normalVelikokrat me ljudje sprašujejo, kakšen je moj delovni dan ali teden. V odgovor nastajajo ti dnevniški zapisi …

Tako so besede predsednice naše vlade na temo odnosa vlade do nasedlega projekta TEŠ 6 zapisali pri STA. Prvi del citata pa se glasi: “…da bo treba z optimizacijo znotraj podjetij zagotoviti…”. Potem sem bral, da bo tudi na to temo neusklajena vlada pripravila zakon, ki naj bi omogočal resnično revizijo oziroma “povezano delo več organom”. Zakaj šele z enoletno zamudo?

V celem besedilu izstopa veselje, ker smo se izognili trojki.

Dogajanje v zvezi s prenovo koalicijske pogodbe me še bolj utrjuje v prepričanju, da gre samo za kupovanje časa in varovanje fevdov koalicijskih strank. Eden ne da nečesa, drugi drugega ne.

V torek zvečer sem poslušal v “grupaciji” predsednika Evropske komisije. Z veseljem je govoril o uspehih: Dobrovskis je v Latviji v dobrih treh letih državo iz globoke krize pripeljal v status najvišje rasti v EZ in ji pomagal v evroobmočje, Irci so se pobrali, Španci zapuščajo program pomoči, sredi 2014 tudi Portugalska, Grčija, Ciper je zelo kooperativen.

V vseh teh državah so v zadnjih letih predsedniki vlad krščanski demokrati. Kjer koli je pomagala trojka, so se zadeve premaknile. Povsod v teh državah so šli skozi trde ukrepe, dali poudarek na varčevanju.

Barroso je opozoril tudi na levo demagogijo, ki propagandno krivi trojko za stanje in posledice, ki ga je povzročilo neodgovorno vladanje v preteklosti.

Mi smo pet let brez potrebe čakali, da smo zvedeli, kako je z bankami. V teh letih se ni zgodilo reformno nič bistvenega. Popolnima neodgovorno od vladajoče koalicije je, da nam sporoča, da so pripravljeni zdržati še dve leti, brez da bi se odločili za kakšno temeljito reformo.

Odločili so se za podaljševanje statusa quo. V boj proti korupciji bom verjel, ko bo brez selektivnega cedila načelno in v praksi segel povsod tja, kjer je za to razlog.

Zdaj pa k TEŠ 6.

Da, spoštovana vlada, “projekt bo šele na koncu deloval renatbilno” – takrat, ko se bo ustavil. Pred koncem bo dolga leta delal izgubo, kot sem že davno napovedal.

Nobena optimizacija znotraj TEŠ ne more zagotoviti rentabilnosti, ker cena premoga ni bila ekonomsko, ampak špekulativno in politično všečno določena. Da tri vlade, kljub nevzdržno lahkemu dviganju cene izgradnje in ob jasnem opozarjanju strokovne javnosti, niso hotele pogledati resnici v oči, je katastrofa brez primere. Če se država noče kakovostno upravljati, je nujno plen domačih in tujih interesov.

Če se vlada noče poenotiti o ključnih problemih, me politična kozmetika ne zanima. Zanima pa me račun za opravilno nesposobnost. Vem, da raste in da bodo stroške socializirali, vmes pa še kaj interesno reorganizirali.