Prvi dan na morju smo z veseljem ugotavljali, da je os letos manj, petletna vnukinja pa je strokovno dodala, da ose ne morejo plavati, ker nimajo rokavčkov. Seveda smo se vsi strinjali.

…..

Odločil sem se, da bom preživel dopust čim manj digitalno, ko pa sem izvedel, da je Višje sodišče v San Franciscu pred nekaj dnevi mogočnemu Monsantu naložilo plačilo 289milijonov $ odškodnine za rakom težko bolnemu Dewaynu Johnsonu, sem se poslužil interneta, da bi zvedel kaj več.

Govori se o mejniku v odnosu sodstva do Monsanta in njegovega glifosata.

Debata o tem se je poglobila in zaostrila tudi v Evropskem parlamentu, ko je IARC -Mednarodna agencija za raziskovanje raka (v okviru Svetovne zdravstvene organizacije) leta 2015 prišla v javnost z mnenjem, da glifosat “verjetno” (probably) povzroča raka, za razliko od EFSA (Evropska ustanova zavarnost hrane), ki meni, da to ni verjetno (unlikely).

Ta bistvena razlika je prispevala k ustanovitvi posebnega odbora Evropskega parlamenta za pesticide, katerega član sem.
Sodba močno odmeva med bolniki, kmeti, politiki, industrijo, raziskovalci in pravniki.

Nemškemu Bayerju, ki je prevzel Monsanto so delnice močno padle.

Francoski minister za okolje Hulot govori o vojni proti glifosatu, podpredsednik italijanske vlade Luigi di Maio govori enako.

Jasno je, da po tej sodbi ne bo več tako, kot je bilo. Odboru za pesticide sem predlagal, da obravnava sodbo in dogajanje po njej nujno na prvi seji po dopustih.