20140418_1156610_36788246_normalZa menoj je 28 dni posta. Počutje je odlično. Duh je voljan, telo kliče po gibanju. Proti Brniku ujameva z Branko zeleni val. Canadairja bo danes pilotirala Alja Berčič. Še vedno sem ponosen na našo Marjano, ki je prva pilotirala Boeing 747.

Na levi strani sedi finančni minister Dušan Mramor. Danes ga čaka evroskupina.

Berem:
V Grčiji je zmagala Siriza. Začenja se nova doba EZ. Kandidatov za odpis dolgov je več. ISIS je obglavila japonskega novinarja Kenjija. Fronta se širi.

V TEŠ6 so ugotovili, da potrebuje paro. Zagotavljal naj bi jo četrti blok. Ko sem to pred nedavnim bral prvič, sem mislil, da se je prvi april zaradi klimatskih sprememb zgodil malo prej.

So se tega po štirih invensticijskih načrtih in po tem, ko je “stroka” tako enotno podprla projekt, zavedli šele prejšnji teden? Potem, ko so tri vlade zatisnile oči pred neekonomsko, politično določeno ceno premoga, ne vidim nobenih zagotovil, da bi kdo zavaroval javni interes, oziroma davkoplačvalce. V igri perfidno nastavljenih domin nas bodo brez možnosti obrambe oskubli do konca.

Kako je mogoče, da se je sprehodil skozi demokratično Slovenijo tak dinozaver starih časov, da je goljufive številke kupil tudi Bruselj, da bomo to podlost plačevali desetletja?

TEŠ 6 ne prinaša Sloveniji svetlobe. Potiska jo v temo.
Zadeva je skoraj nerešljiva. TEŠ 6 je posledica sistema, ki je neodporen proti korupciji ali pa se je loteva selektivno. Gospodarski, ekološki in energetski norosti bi se lahko izognili, če bi spremenili sistem. Ker nam tranzicija ni uspela, gledamo samomorilsko podaljševanje preteklosti.

Ko sem pred leti na TV Slovenija v družbi energetikov in politikov javno in argumentirano nasprotoval TEŠ 6, mi je po oddaji eden od velenjskih zagovornikov projekta s poudarjenim glasom dejal: “Veste, gospod Peterle, mi smo zelo močni.” Da, Titovo Velenje – vidim, vem in verjamem, vendar moči, ki uničuje državo, ne morem častiti. Ta moč lahko krepi kakšne račune, lahko podaljšuje preteklost, Slovenijo pa spravlja na kolena.

TEŠ 6 je nepreklicno tu. Predrag in zavožen. Nacionalna sramota. Svinec za vratom. Še zdaj ne vemo, kakšna bo njegova končna cena, vemo pa, da jo bomo morali plačati. Ko bo in kadar bo s paro iz četrtega bloka polno zadihala, bo začela proizvajati debelo in desetletja trajajočo izgubo. Dvomim, da jo bo trajno pokrival dobiček iz Dravskih elektrarn, tudi na napovedano pomoč hčerinskih podjetij ne dam veliko.

Zadeve se ne da pospraviti s preganjanjem nekaj “Rotnikov”. Presegla je državo. Iz nje, iz nas, je napravila talce in norce.