20121218_1410573_84301480_normalV sinočnjih Odmevih je bilo spet postavljeno vprašanje, kaj je torej po več kot dveh desetletjih ostalo od takratnih visokih ciljev.

Še vedno mislim, da bi lahko bili še boljši kot Švica! Za to smo imeli vse pogoje. Sam sem nasledil minus 8 odstotno gospodarsko rast. 3 leta kasneje je bila 3 odstotna in relativno visoka je ostala še naslednjih 15 let. Torej smo bili na pravi poti.

Zdaj pa si moramo odgovoriti na vprašanje, zakaj je šlo potem tako hitro navzdol. Zakaj tako zadolževanje in zakaj je denar po čudnih poteh odtekal iz državnih podjetij.

Vsaka napaka ima ime in priimek! Tukaj pa se začnejo instrumenti pravne države in delo pravosodja.

„Janez iz Spodnje Slivnice“ pač ni dolžan plačevati računov tistih, ki so neodgovorno in škodljivo ravnali z državnim premoženjem. Ta Janez ni nič kriv in ga vsekakor razumem, če je kdaj tudi protestira. Včeraj je bil tudi dan prvega postroja specialne brigade Moris. To je bil svetel trenutek na poti v slovensko državnost in želel bi si, da bi v tem duhu živeli tudi danes. A je vmes domoljubje zasenčilo koristoljubje.

Takrat v Kočevski Reki, na plebiscitu in še kje, smo poznali „slovenski skupaj“, kasneje je nastopil „jaz“ in postal pomembnejši. Ugotoviti moramo, kaj nas danes lahko povezuje in iti naprej, ob tem pa je seveda treba ugotoviti odgovornost za pretekle napake in spet zagotoviti osnove morale.