Hrvaška predsednica Kolinda Grabar-Kitarović je ob praznovanju 25-letnice mednarodnega priznanja Hrvaške, podelila zahvale tistim, ki “so zaslužni za nastanek in mednarodno priznanje sodobne hrvaške države”.

Ob domačih akterjih osamosvojitve, je hrvaška predsednica zahvale podelila tudi številnim tujim politikom, ki jih Hrvaška priznava kot zaslužne za svojo samostojnost, med njimi tudi predsedniku slovenske osamosvojitvene vlade Lojzetu Peterletu.

Grabar-Kitarovičeva se je za vlogo pri osamosvajanju zahvalila tudi nekdanjemu nemškemu kanclerju Helmutu Kohlu, ki na slovesnosti sicer ni bil prisoten, posthumno so zahvalo prejeli nekdanji nemški podkancler Hans-Dietrich Genscher, papež Janez Pavel II., britanska premierka Margaret Thatcher, nekdanji italijanski predsednik Francesco Cossiga.

Peterle se je v zahvalnem govoru spomnil boja Hrvaške in Slovenije za samostojnost. “Vesel sem, da smo neodvisnost doživeli skupaj. In če smo v dobrem duhu preživeli tako težke čase, bi morali tako prijateljsko preživeti tudi mirne čase,” je poudaril Peterle.

20170116_135051

20170116_133115

20170116_133104