Govor na delovni skupini za zdravje v okviru odbora za okolje, javno zdravje in varno hrano, 19.02. 2019

 

Danes smo se zbrali, da razpravljamo o zelo pomembni temi, ko pride do uporabe umetne inteligence in robotov v zdravstvu. Z vami lahko delim svojo osebno izkušnjo takšne aplikacije robotov, ko sem lanskega aprila obiskal Japonsko. Videl sem veliko robotov tudi v domovih za ostarele.

Pri tem so se celo pohvalili z dejstvom, da zaradi vse robotike in senzorjev lahko točno napovedo kdaj posameznik začne umirati ter o tem obvestijo sorodnike. Pretresla me je dikcija, da se pohvalijo s tem, da so pri ugotavljanju začetka tega procesa 100% uspešni in da zaradi tega sorodnikom ni potrebno večkrat prihajati se poslavljati od ostarelega sorodnika oziroma prijatelja.

Povedali so nam, da je preko celotne države približno 5.000 domov za ostarele, kjer preizkušajo robote pri svojem delu, saj se soočajo z resnim pomanjkanjem sester in drugega osebja, ki bi lahko skrbelo za starajočo populacijo, ki predstavlja več kot četrtino vse populacije. Pri tem si moramo priznati, da so demografske spremembe eden vedno bolj pomembnih izzivov v razvitih državah, sploh pa na področju skrbi za starejše.

Za primer lahko povem, da bo v Nemčiji v prihodnjih 30 letih populacija 80 letnikov večja kot populacija 50 letnikov, ki bi jih vzdrževala. Nam lahko pri tem pomagajo roboti?

Poleg tega se pojavljajo mnoga druga vprašanja, ko pride do umetne inteligence in robotov v zdravstveni rabi.

Prvi izmed njih so etične težave ter vprašanje človekovega dostojanstva. Namreč prav prisotnost osebe, človeka v oskrbi pacienta govori o njegovi vrednosti in ga prepozna kot neponovljiv individuum, ne pa le kot neosebno entiteto.

Nadalje pa lahko govorimo o dilemah zasebnosti, varnosti, zaposlovanja in odškodninske odgovornosti. Najmanj kar lahko rečemo je, da evropsko zakonodajo čakajo kompleksni izzivi. Ustanovitev evropske agencije za robotiko bi lahko bil eden izmed odgovorov, predvsem kot korak naprej pri zagotavljanju smernic za Evropsko komisijo in države članice.

Vsa ta etična, ekonomska, legalistična in socialna vprašanja so bila na dnevnem redu v tej hiši s poročilom o evropski industrijski politiki na področju umetne inteligence in robotike. O tem poročilu smo glasovali februarja v Strassbourgu in vam toplo priporočam, da si ga preberete. Tam lahko tudi najdete informacije o raziskavi Evrobarometra iz maja 2017, ki je jasno pokazala, da se evropski državljani ne počutijo dobro ob misli, da bi uvajali robote v vsakodnevno zdravstveno oskrbo.